Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lisensfinansiert tidsmaskin

Det er ikke bare på YouTube man kan drive tung, produktivitetsdrepende surfing i gamle musikklipp.

GOD STEMNING: Programlederne Anne Grete Preus og Petter Nome, med gjest Jonas Fjeld, i en episode fra NRKs «Zting» fra 1985. En del av NRKs musikkprgrammer fra 1970- og 80-tallet er tilgjengelige på nett. Foto: Skjermbilde fra NRK
GOD STEMNING: Programlederne Anne Grete Preus og Petter Nome, med gjest Jonas Fjeld, i en episode fra NRKs «Zting» fra 1985. En del av NRKs musikkprgrammer fra 1970- og 80-tallet er tilgjengelige på nett. Foto: Skjermbilde fra NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(RETT PÅ NETT): - Jeg tror vi er på, jeg, folkens! Anne Grete Preus, med fargesprakende silkebluse og den gule alpelua dandert bak et episk fossefall av en 80-tallslugg, er tilgjort spontan i det hun sparker i gang en ny episode av musikkprogrammet «Zting». Ved hennes side står medprogramleder Petter Nome med svarte skinnbukser, generøst oppknappet skjorte, designerskjeggstubb og en raff kombo av fjærklipp og hockeysveis. Gjesten Jonas Fjeld bærer et fårete smil og et noe mer tidløst utseende. Publikum trampeklapper. Yay, det er rock på norsk tv!

Vi skriver 1985, da alt som var kult på TV skulle begynne med Z.

På landets eneste riksdekkende kanal manifesterte deg seg blant annet i musikkprogrammene «Zikk-Zakk» og «Zting», og nylig ble jeg oppmerksom på at en del av av disse programmene er tilgjengelige på NRK.no og i NRKs tv-apper for iOS og Android, sammen med flere andre musikkprogrammer fra 1970- og 80-tallet.

Konseptuelt må vel «Zting» kunne kalles en slags tidlig forløper for «Lydverket»,  med en blanding av liveopptredener, intervjuer og video. Men dengang som nå var det liten vilje på Marienlyst til langsiktighet og kontinuitet i satsingen på musikkjournalistikk på TV. Zting var kostbart å produsere, og sendetid sent fredagskvelden ga beskjedne seertall. Det holdt bare én sesong, i 1985.

Den er tilgjengelig i sin helhet, som en tidsreise til et Rockefeller fullstappet av meget ivrig 80-tallsungdom. Episoden fra 15. mars 1985 byr på The Stranglers, new wave/avantgarde-parentesen Danielle Dax, Wam- og Vennerød-statisten og punkeren Tom Kobbel, og Jonas Fjeld, som innannonseres som «Drammens svar på Bruce Springsteen».

En annen episode teller blant annet Imperiet, Band Aid-videoen, og den joviale New York Dolls-legenden David Johansen, velvillig iført vikinghjelm med fletter.

R.E.M.: Michael Stipe og Peter Buck under bandets første Norgeskonsert, i kjelleren på Chateau Neuf i desember 1984. Foto: Skjermbilde fra NRK
R.E.M.: Michael Stipe og Peter Buck under bandets første Norgeskonsert, i kjelleren på Chateau Neuf i desember 1984. Foto: Skjermbilde fra NRK Vis mer

Det er mye nostalgisk moro her, og atskilig bra musikk. Artistutvalget er nok mer et uttrykk for hvilke navn som var tilgjengelige for promoopptredener, enn en redaksjonell ambisjon om å speile det aller beste og viktigste av pop og rock anno 1985. Slik har det jo alltid vært. Det ville nok også være en overdrivelse å si at det er stor musikkjournalistikk som bedrives fra programlederhold, noe vi i musikkpressa på den tida jevnlig så vårt snitt til påpeke.

Mens Zting bare gikk i 1985, hadde forgjengeren Zikk-Zakk fire sesonger fra 1981 til 1984. Her burde det være mye å ta av, men det eneste som er tilgjengelig på nett i dag er Ivar Dyrhaugs timelange reportasje fra Kavøyafestivalen i 1982, der Marius Müller, Boomtown Rats og Jackson Browne var hovedattraksjonene. Browne ville ikke la seg filme, men vi får til gjengjeld mer enn nok av Bob Geldof. Dyrh

Etter Zting kom TopPop, et  konsept med videojukebox og konsertklipp. I en episode fra 1989 bys seerne på videoer med Madonna, Cowboy Junkies og Gary Moore, kontrastert mot liveopptredener med Egil Eldøen, Hanne Krogh og Åge Aleksandersen.

KULT MED Z: NRK appellerte til musikkinteressert 80-tallsungdom med «Zting» og «Zikk-Zakk». Foto: Skjermbilde fra NRK
KULT MED Z: NRK appellerte til musikkinteressert 80-tallsungdom med «Zting» og «Zikk-Zakk». Foto: Skjermbilde fra NRK Vis mer

Det er i det hele tatt rikelig anledning til å konstatere hvor mye større gapet var mellom den hjemlige og den angloamerikanske pop- og rockscenen på denne tida. I en episode av Videoteket fra 1979 matches konsertopptak med Kjell Vidars, Ole Paus og Iren Hovde med musikkvideoer med Earth, Wind & Fire, Toto og Village People.

Spranget i en Zting-episode, fra Espen Beranek Holm til John Martyn og R.E.M., må vel også kalles voksent. R.E.M.-opptaket er fra bandets første konsert i Norge, i kjelleren på Chateau Neuf i desember 1984,. Det er gull, og vekker for denne skribenten minner om en intervjuseanse backstage og Michael Stipe som gjøner med et brannslukkingsapparat.

Programserien «Rock '89» er også lagt ut i sin helhet. En tilfeldig valgt episode fra 1989 byr på Backstreet Girls, Holy Toy, Jon Eberson Stash og De Musikalske Dvergene.

SISTE INTERVJU: Jazzlegenden Bill Evans intervjues av Jon Skarstein på NRKs «Flimra» i Molde i 1980. Foto: Skjermbilde fra NRK
SISTE INTERVJU: Jazzlegenden Bill Evans intervjues av Jon Skarstein på NRKs «Flimra» i Molde i 1980. Foto: Skjermbilde fra NRK Vis mer

På 1970-tallet var det Flimra som gjaldt. Noen episoder ligger ute, som et temmelig frikete juleprogram fra 1971 med bidrag fra blant andre Øystein Sunde, Radka Toneff og de senere Dagbladet-profilene Sissel Benneche Osvold og Terje Mosnes. I den andre enden av spekteret: Ole I'Dole på natt til 1. mai-sending i 1983. Det gjaldt jo å holde ungdommen borte fra gata.

Gullegget er et konsertopptak med Bill Evans trio fra jazzfestivalen i Molde i 1980,  fulgt av det som kanskje er det aller siste intervjuet som ble gjort med jazzlegenden før han døde 15. september samme år.

Man må tro og håpe at det finnes mer. Rettighetsproblematikk er utvilsomt et hinder. Mye kan nok dessverre være slettet, det var lenge en utbredt praksis i NRK å slette originalopptak for å gjøre plass til nytt innhold på båndene. Det er nok ikke lite kulturhistorisk gull som er gått tapt på denne måten.

HOLY TOY: Andrej Nebb, en sementblander og gjestevokalist Kristin Evjenth på «Rock '89». Foto: Skjermbilde fra NRK
HOLY TOY: Andrej Nebb, en sementblander og gjestevokalist Kristin Evjenth på «Rock '89». Foto: Skjermbilde fra NRK Vis mer

Alternativt støver det ned på videokassetter rundt i NRK-systemet, og venter bare på at noen tar jobben med å lokalisere, sortere, digitalisere, indeksere, metatagge og rettighetsklarere materialet for digital distribusjon. Innholdet som allerede er lagt ut trenger også å gjøres bedre kategorisert, indeksert og søkbart.

Den jobben må eventuelt gjøres av kompetente folk i NRKs research- og arkivavdeling - som nylig ble kuttet fra 90 til 52 stillinger.

Oppdatert: En leser gjør meg oppmerksom på noe jeg selvsagt burde visst: At NRKs fjernsynsarkiver i 2013 ble overlatt til Nasjonalbiblioteket, som også står for det som eventuelt gjøres av digitalisering av arkivet på betalt oppdrag fra NRK. Dette er selvsagt budsjettavhengig, i likhet med arbeidet som nedlegges i NRK med presentasjon og tilrettelegging av digitalisert innhold for nett. Leseren påpeker også at problemet med sletting av opptak primært gjelder direktesendinger fra 1970-tallet og bakover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!