Lisensfinansiert tidsmaskin

Det er ikke bare på YouTube man kan drive tung, produktivitetsdrepende surfing i gamle musikklipp.

GOD STEMNING: Programlederne Anne Grete Preus og Petter Nome, med gjest Jonas Fjeld, i en episode fra NRKs «Zting» fra 1985. En del av NRKs musikkprgrammer fra 1970- og 80-tallet er tilgjengelige på nett. Foto: Skjermbilde fra NRK
GOD STEMNING: Programlederne Anne Grete Preus og Petter Nome, med gjest Jonas Fjeld, i en episode fra NRKs «Zting» fra 1985. En del av NRKs musikkprgrammer fra 1970- og 80-tallet er tilgjengelige på nett. Foto: Skjermbilde fra NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(RETT PÅ NETT): - Jeg tror vi er på, jeg, folkens! Anne Grete Preus, med fargesprakende silkebluse og den gule alpelua dandert bak et episk fossefall av en 80-tallslugg, er tilgjort spontan i det hun sparker i gang en ny episode av musikkprogrammet «Zting». Ved hennes side står medprogramleder Petter Nome med svarte skinnbukser, generøst oppknappet skjorte, designerskjeggstubb og en raff kombo av fjærklipp og hockeysveis. Gjesten Jonas Fjeld bærer et fårete smil og et noe mer tidløst utseende. Publikum trampeklapper. Yay, det er rock på norsk tv!

Vi skriver 1985, da alt som var kult på TV skulle begynne med Z.

På landets eneste riksdekkende kanal manifesterte deg seg blant annet i musikkprogrammene «Zikk-Zakk» og «Zting», og nylig ble jeg oppmerksom på at en del av av disse programmene er tilgjengelige på NRK.no og i NRKs tv-apper for iOS og Android, sammen med flere andre musikkprogrammer fra 1970- og 80-tallet.

Konseptuelt må vel «Zting» kunne kalles en slags tidlig forløper for «Lydverket»,  med en blanding av liveopptredener, intervjuer og video. Men dengang som nå var det liten vilje på Marienlyst til langsiktighet og kontinuitet i satsingen på musikkjournalistikk på TV. Zting var kostbart å produsere, og sendetid sent fredagskvelden ga beskjedne seertall. Det holdt bare én sesong, i 1985.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.