KOMMENTARER

Personvern:

Lisenskontrollør med spionutstyr

Den spanske eliteserien er bøtelagt for å ha avlyttet mobiltelefonen til millioner av fotballfans.

I klartekst: Barcelonas magiker, Lionel Messi, feirer mål mot erkerival Real Madrid med å vise fram navnet på drakta si til motstandernes supportere for å understreke hvem som scoret. Like tydelig var det ikke for La Ligas fotballfans at vilkårene de godkjente for bruk av seriens app innebar at de mistet kontroll over mobiltelefonens funksjoner. Foto: Oscar Del Pozo / AFP / NTB Scanpix
I klartekst: Barcelonas magiker, Lionel Messi, feirer mål mot erkerival Real Madrid med å vise fram navnet på drakta si til motstandernes supportere for å understreke hvem som scoret. Like tydelig var det ikke for La Ligas fotballfans at vilkårene de godkjente for bruk av seriens app innebar at de mistet kontroll over mobiltelefonens funksjoner. Foto: Oscar Del Pozo / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den paranoide leser er herved advart: Hvis livskvaliteten din forringes av frykten for at noen ser og hører enhver bevegelse du foretar deg, leser du videre på eget ansvar.

Overvåkning er nemlig ikke forbeholdt storebror. Denne uka ble selv den spanske eliteserien i fotball, La Liga, ilagt bot på 250 000 euro for brudd på EUs personvernforordning GDPR (General Data Protection Regulation).

Boten ble gitt av det spanske datatilsynet fordi brukerne av La Ligas mobillapp ikke får tilstrekkelig informasjon om at appen aktiverer mikrofonen på telefonen hvert minutt det spilles kamper. Målet er å «tyvlytte» på folk som ser fotball på serveringssteder uten lisens til å vise kampene.

Ved å koble stedsdata med lydopptakene kan ligaen, som en slags lisenskontrollørens 007, spore opp innehaverne av bulene som viser fotball ulovlig.

Ifølge El Diario er appen lastet ned over ti millioner ganger, men ble umiddelbart et yndet hatobjekt av brukerne da spionfunksjonene ble avslørt i forbindelse med innføringen av GDPR for et år siden. Mange er redde for at Facebook overvåker oss med mikrofoner. Her skjedde det faktisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer