PÅ TUR: Lars Monsen er i dag på vei opp til Fannaråkhytta. Foto: NRK
PÅ TUR: Lars Monsen er i dag på vei opp til Fannaråkhytta. Foto: NRKVis mer

«Monsen minutt for minutt»

Lisenskroner minutt for minutt. Så mye koster Lars Monsen-gildet

Rundt 50 NRK-ansatte er involvert i «Sommeråpent»-sendingene.

I skrivende stund er Norges regjerende villmarksprofil Lars Monsen med turfølge på vei opp til Norges høyestliggende turisthytte, Fannaråkhytta, i strålende vær. Det er utvilsomt vakre tv-bilder som sendes hjem til feriedøsige nordmenn, men hva koster dette nasjonalromantiske gildet lisensbetalerne?

Dagbladet har bedt om innsyn i budsjettet til NRKs sommersatsing «Monsen minutt for minutt» og tilhørende kveldssending, «Sommeråpent».

- Prosjektet har en prislapp på 20, 3 millioner kroner, skriver arkivar i NRKs Dokumentarkiv, May Irene Solum til Dagbladet.

2800 kroner per minutt

Summen inkluderer blant annet lønn og tillegg for rundt 50 NRK-ansatte i fire uker, reisekostnader, mat, losji, fjellutstyr og fakturering fra Den Norske Turistforening, Røde Kors og andre leverandører.

Programsjef for «Sommeråpent» og «Monsen minutt for minutt», Rune Møklebust, forteller at budsjettet ikke er mye i kringkastingssammenheng.

- Vi har regnet på det, og pris per sendte minutt er 2800 kroner. Sammenlikner man med en vanlig tv-dokumentar, som er en tommelfingerregelen i tv-bransjen, koster det 500 000 kroner for en halvtime. Våre sommersendinger koster 84 000 kroner hver halvtime, sier Møklebust, og legger til at 7 millioner kroner går med til lønn.

- I en privatøkonomi er dette kanskje store summer, men for fire uker med masse bra innhold, er ikke dette mye, legger han til.

- Full tillit til teamet

- Hvorfor mener NRK at dette er en riktig måte å bruke lisenspengene på?

- Fordi vi forteller historien om landet vårt ved å vise fram de mange fantastiske områdene som finnes i Norge, og som folk bruker til å gå tur i. Det er viktig at NRK kommer ut og forteller historier og sender bilder fra steder som ikke er blitt sendt fra tidligere, sier Møklebust.

I går valgte NRK å trosse advarselen fra statsmeteorolog Kristen Gislefoss om å ikke legge ut på tur på grunn av fare for lyn og torden, som igjen kunne slå ned i antennene til senderutstyret. Teknikken bæres på ryggen til NRK-ansatte.

- Jeg har full tillit til gjengen som er ute og går, og vet at de har kontakt med meteorologisk to ganger om dagen. De gjorde vurderinger knyttet til uværet: Kom uværet for nært var det klar prosedyre på å avslutte sendingen. Sikkerhet og helse går foran alt og de hadde kontroll, sier Møklebust.