KOMMENTARER

Dømt til 14 års fengsel

Lissepasningen Putin må score på

Finnes det nåde for Frode Berg? Selvsagt gjør det det. Men den nåden har sin pris. Politiske pris.

SPIONENES PRIS: Frode Berg ble tirsdag dømt til 14 års fenges for spionasje mot Russland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SPIONENES PRIS: Frode Berg ble tirsdag dømt til 14 års fenges for spionasje mot Russland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg fra Kirkenes ble tirsdag dømt til 14 års fengsel for spionasje mot Russland i Moskvas byrett. Dommen var helt som ventet. Berg har innrømmet å ha vært på oppdrag for norsk etterretning, og han hadde penger og dokumenter på seg de han ble arrestert for snart halvannet år siden. Han hadde en veldig dårlig sak. For det har lenge vært klart at det bare er diplomati som kan få Frode Berg hjem til Norge. I det diplomatiet stiller Norge med et stort handicap.

Det er den situasjonen både Frode Bergs forsvarere og ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger spiller på når de sier at de tror Frode Berg snart vil være tilbake i Norge. Forsvarer Ilja Novikov sier at Frode Berg kan være tilbake i Norge allerede i mai, altså om en måned. Og Rune Rafaelsen sier at det viktigste er at Frode Berg nå kommer hjem, samtidig som han antyder at det kanskje skjer ganske snart.

Dermed legger begge to et betydelig press på regjeringen. For det er bare regjeringen - den norske - som kan berede grunnen for at Frode Berg kommer hjem. Og de forventningene som både forsvareren og ordføreren skaper, innebærer et stort press på Erna Solberg og regjeringen. Parolen «Frode Berg skal hjem», betyr at regjeringen må innfri de krav som må til for å få Frode Berg hjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer