Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dømt til 14 års fengsel

Lissepasningen Putin må score på

Finnes det nåde for Frode Berg? Selvsagt gjør det det. Men den nåden har sin pris. Politiske pris.

SPIONENES PRIS: Frode Berg ble tirsdag dømt til 14 års fenges for spionasje mot Russland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SPIONENES PRIS: Frode Berg ble tirsdag dømt til 14 års fenges for spionasje mot Russland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg fra Kirkenes ble tirsdag dømt til 14 års fengsel for spionasje mot Russland i Moskvas byrett. Dommen var helt som ventet. Berg har innrømmet å ha vært på oppdrag for norsk etterretning, og han hadde penger og dokumenter på seg de han ble arrestert for snart halvannet år siden. Han hadde en veldig dårlig sak. For det har lenge vært klart at det bare er diplomati som kan få Frode Berg hjem til Norge. I det diplomatiet stiller Norge med et stort handicap.

Det er den situasjonen både Frode Bergs forsvarere og ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger spiller på når de sier at de tror Frode Berg snart vil være tilbake i Norge. Forsvarer Ilja Novikov sier at Frode Berg kan være tilbake i Norge allerede i mai, altså om en måned. Og Rune Rafaelsen sier at det viktigste er at Frode Berg nå kommer hjem, samtidig som han antyder at det kanskje skjer ganske snart.

Dermed legger begge to et betydelig press på regjeringen. For det er bare regjeringen - den norske - som kan berede grunnen for at Frode Berg kommer hjem. Og de forventningene som både forsvareren og ordføreren skaper, innebærer et stort press på Erna Solberg og regjeringen. Parolen «Frode Berg skal hjem», betyr at regjeringen må innfri de krav som må til for å få Frode Berg hjem.

På en måte så skulle det bare mangle. Også norsk etterretning er regjeringens ansvar. Og når etterretningen har rota det til med de blemmene som preger Frode Bergs sak, så er det regjeringens ansvar - også moralsk - å rydde opp. En mann som har gitt det ytterste for konge og fedreland - sin egen frihet - har krav på at alt blir gjort for å få ham fri.

Men til hvilken pris? Det er åpenbart at det har vært kontakt mellom norske og russiske myndigheter om hva som skal bli Frode Berge skjebne etter at den ventede dommen var klar. Og det er all grunn til å tro at statsminister Solberg tok opp Frode Bergs sak da hun møtte den russiske presidenten Vladimir Putin på et arktisk toppmøte i St. Petersburg i forrige uke. Men ingen ting av innholdet i denne dialogen har lekket til norsk presse.

Og hvorfor skulle null-sum-spilleren Putin gi fra seg godbiten Frode Berg gratis? De politiske omstendighetene rundt Frode Bergs sak er nesten de dårligst mulige. Frode Berg-saken faller nesten sammen i tid med Skripal-saken i Storbritannia, der dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter ble forgiftet av et kjemisk stoff som kan spores tilbake til russisk forsvarsindustri. Mistanken oser mot agenter fra den russiske militære etterretningen GRU, for også dette var etter alt å dømme historien om en etterretningsoperasjon som gikk galt.

Og hva ble resultatet? Jo Storbritannia fikk sine allierte med seg på en massiv utvisning av russiske diplomater, der også Norge bidro med sin skjerv, og utviste en diplomat. Det var i dette klimaet Frode Berg seilte inn på Russlands banehalvdel som en lissepasning fra himmelen. Med en sånn lissepasning vil Putin skåre mål, om så bare for å hevne seg for behandlingen Russland fikk i Skripal-saken.

Og Putins fremste mål er å få en slutt på sanksjonene mot Russland. Det er det utenkelig at en norsk regjering vil gi. Men derfra til å gi ingenting, er det et godt stykke. Det er det landskapet som nå granskes for å finne den eksakte prisen for Frode Berg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!