Listekrig

KRITIKEROPPRØR: For ei uke siden var det listetirsdag i Norge, dagen da alle Akersgata-aviser med respekt for seg selv krangler, kniver og kårer årets beste album. Det er selvfølgelig ikke bare i Norge man holder på slik, der Dagbladet valgte Bob Dylan, foretrakk Q og NME Arctic Monkeys. Svenske Sonic kåret Hot Chips «The Warning» til årets beste album, og musikknettstedet Stylusmagazine er fortsatt midt i nedtellingen av årets beste singler.

I ÅR STÅR LIKEVEL ikke den største kampen om hvilke artister som skal prege listene, hvem som har rett til å foreta selve kritikerkåringen . Siden 1974 har The Village Voice publisert sin årlige «Pazz & Jop Critics Poll», der de har invitert kritikere til å delta med sine topp-ti-lister. Det har vært anmelderguru Robert Christgau og musikkredaktør Chuck Eddy som har hatt ansvaret for lista, og i 2004 deltok over 800 kritikere. Kåringen var en smart og velformulert institusjon i internasjonalt musikkliv. Men så, for å sitere musikkbloggen Idolator, «dreit The Village Voice seg ut».

I FJOR FUSJONERTE Village Voice Media med Phoenix-baserte New Times Media, og både Chuck Eddy og Robert Christgau fikk fyken pga. «uoverensstemmelser i smak». The Village Voice bestemte seg selvfølgelig for å fortsette årskåringen, men noe slikt gjør man selvfølgelig ikke uten å hisse på seg Christgau-fansen. Tidligere nevnte Idolator annonserte i slutten av november at de ønsket å kuppe hele greia med sin nye «Jackin\' Pop Critics Poll», siden The Village Voice nå hadde like mye kredibilitet som en «tre måneder gammel blogg».

IFØLGE MUSIKKJOURNALISTEN Michaelangelo Matos, som skal organisere «Jackin\' Pop»-avstemningen, er Village Voice så sinte at han nå er bannlyst fra å frilans for søsteravisa «Minneapolis/St. Paul City Pages». Men samtidig har også en annen blogg, «Antony is Right», gått ut med nok en oppfordring om å sabotere Village Voice. Hvis alle kritikerne stemmer på det ekstremsuppete nugrønsjbandet Hinder, mister kåringen sin funksjon, hevdes det. Det er åpenbart duket for listekrig.