TAPTE SELV MILLIONER: Tidligere bookingsjef Toffen Gunnufsen (t.v.) og tidligere styreleder Morten Sandberg i Hovefestivalen hadde ikke kontroll på økonomien. Total gjeld etter to års moro ender på drøyt 15 millioner kroner. 
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
TAPTE SELV MILLIONER: Tidligere bookingsjef Toffen Gunnufsen (t.v.) og tidligere styreleder Morten Sandberg i Hovefestivalen hadde ikke kontroll på økonomien. Total gjeld etter to års moro ender på drøyt 15 millioner kroner. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIXVis mer

- Listen over kreditorer er begredelig

Hoves gjeld er på 15 mill.

(Dagbladet.no): I dag ble beretningen etter Hove-festivalen lagt fram på et rettsmøte i Arendal.

Bobestyrer Pål Christensen kunne fortelle om en festival med dårlig økonomisk styring, og som sitter igjen med svært mange kreditorer.

- Det har vært en uvanlig stor vilje til kreditt. Listen over kreditorer er begredelig lesning. Til sammen har 69 kreditorer til gode 14,1 millioner i boet. I tillegg kommer etter hvert et krav fra lønnsgarantifondet. Jeg tipper vi lander på rundt 15 millioner i samlede krav, sier advokaten til Agderposten.

På kreditors regning
En borevisor skal ta stilling til om det foreligger straffbare handlinger. Den tidligere ledelsen kan også ilegges konkurskarantene - med andre ord at de får et midlertidig forbud mot å starte opp nye selskaper.

Det vil i så fall være alvorlig for musikksjef Toffen Gunnufsen og tidligere styreleder Morten Sandberg. Det britiske selskapet Festival Republic har overtatt rettighetene til Hove-merkenavnet, og skal starte opp et nytt selskap kalt Hove Republic.

Både Toffen og Sandberg har blitt forespurt å gå inn på eiersiden i dette selskapet.

— I 2007 gikk festivalen med 6,3 millioner i minus. Tallet for 2008 ville blitt det samme. Festivalen er utvilsomt drevet på kreditorers regning, mener bostyrer Pål Christensen.

Benekter ulovligheter
Morten Sandberg forteller til Dagbladet.no at han håper og tror retten kommer fram til at det ikke skjedde noe ulovlig i forbindelse med konkursen.

- Vi strupte kostnadene og betalte ikke ut lønninger. Det var med revisor og advokat på alle styremøter.  Selv har jeg ikke tatt ut lønn siden august, forteller Sandberg til Dagbladet.no.

Han mener de hadde en reell plan om å overleve. Kommunen og Aust-Agder Næringsselskap ville skyte inn egenkapital, kreditorer gikk med på akkord, og man kom nesten i land med forhandlingene med Festival Republic.

- Om vi hadde kommet i mål her, ville vi sikret kreditorer og videre drift. Vi har gjort så godt vi kunne for å sikre kreditorers penger, sier Sandberg.

Tapte selv millioner
- Men dere endte opp med 15 millioner kroner i gjeld etter to års drift, samtidig som dere solgte bra med billetter. Hvordan er det mulig?

- Det er sammensatt av flere ting. Vi har hatt et stort fokus på å skape noe. og vi har vært klare på at det tar tre til fire år å etablere en slik festival. Det har også vært noen overraskelser underveis. Blant annet ble det solgt 90 prosent festivalpass, som gir festivalen en dårligere økonomi enn høyt salg av dagspass.

Sandberg sier at festivalen er i dialog med mange kreditorer for videre samarbeid og håper å få til gode løsninger med leverandørene for fremtidige festivaler.

Til Agderposten sier han at Toffen og han selv har tapt flere millioner kroner på konkursen.