Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Mistillitsforslag mot Listhaug

Listhaug blir ikke lettere å håndtere som en såret tiger på Løvebakken

Dagbladet mener: Opposisjonen har satt Erna Solberg i en skikkelig kattepine.

MISTILLITSFORSLAG: Rødt har fremmet et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, men hva skjer egentlig videre nå? Vi forklarer saken på under to minutter. Video: Frida Andersen Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsflertallets oppgjør med justisminister Sylvi Listhaugs giftige og splittende politiske metode, er velkommen og på høy tid. I snart fem år har Listhaug fra ulike statsrådposter utøvd en egen form for politikkforakt, en hvor motstandere blir utsatt for vulgære utfall og grove beskyldninger. Hun skaper engasjement gjennom å så splid og skape fiendebilder, gjerne ved hjelp av sosiale medier fremfor politikkens tradisjonelle arenaer. Innlegget om statsborgerskap og terrorisme som hun la ut på Facebook for en uke siden, var som hentet ut av det mørkeste kommentarfelt, hvor Ap-hatet syder. Listhaug bar ved til bålet da hun beskyldte Ap for å være mer opptatt av terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet, og det visste hun godt.

At det tok Erna Solberg seks dager å skjønne alvoret og be om unnskyldning, forteller om en statsminister som trenger å justere sitt moralske kompass. For å tekkes Frp og beholde makta, har hun lukket øynene for så mange overtramp, at de har sluttet å gjøre inntrykk. En statsråd som på egen kjøl tar omkamp om stortingsvedtak i sosiale medier med uredelige og uriktige beskyldninger mot flertallet, kan ikke vente å være fredet i det uendelige. Dette var dråpen som fikk opposisjonen til å renne over.

Listhaug fikk fortjent skarp kritikk i Stortinget. Men opposisjonen er ikke fornøyd med ydmykelsen og vil ha statsrådblod. Hvis KrFs landsstyre på mandag sier ja til å støtte Rødts mistillitsforslag, er det flertall for å avsette justisministeren. Utfallet av en så dramatisk reaksjon er ikke gitt, og det er en fare for overspill. Et mistillitsvedtak vil trolig bli møtt med et kabinettspørsmål. En vei utenom det er hvis Listhaug - mot formodning - selv skulle gå av før voteringen kommer opp i Stortinget. Mistilliten rammer i bunn og grunn hele regjeringen, og Frp vil heller ikke akseptere at Listhaug må gå alene. Med et krisepreget Ap som knapt er i stand til å styre seg selv for tida, er alternativet usikkert.

Men opposisjonen har stilt Erna Solberg i en skikkelig kattepine som vil kreve alt hun har av lederevner å komme seg ut av. Det er en test hun fortjener til gagns.

Blir det regjeringskrise, er det første gang det skjer på grunn av en ytring i sosiale medier, som strengt tatt ikke har med forholdet mellom storting og regjering å gjøre. Det parlamentariske rommet utvides til det grenseløse trumpske univers som såvidt tøyles av åndsverksloven. Det eneste som er sikkert er at verken Sylvi Listhaug eller partiet hennes blir enklere å håndtere som ydmykete og sårete tigre på Løvebakken. Polariseringen blir ikke mindre. Det er det bare fløyene som tjener på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!