DESPERATE UTSPILL: Frp's ministere i regjering kommer med desperate utspill mot båtflyktninger og mot «snikislamisering». Men det er lokalvalgkamp og jeg vil heller snakke om saker som er viktige for Oslo, om hvordan vi skaper gode barndommer og alderdommer, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
DESPERATE UTSPILL: Frp's ministere i regjering kommer med desperate utspill mot båtflyktninger og mot «snikislamisering». Men det er lokalvalgkamp og jeg vil heller snakke om saker som er viktige for Oslo, om hvordan vi skaper gode barndommer og alderdommer, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Dobbeltkommunikasjon

Listhaug gir meg vondt i magen

Regjeringens evinnelige dobbeltkommunikasjonen er uholdbar. Den sprer splid og frykt, og er uverdig en norsk regjering i ei tid da vi trenger framtidshåp som aldri før.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg får helt vondt i magen. Det er bare tre uker siden en moské ble angrepet av en terrorist som sa at han ville «drepe så mange som mulig», og som var inspirert av farlige ideer på internett.

Det er bare to og en halv uke siden justisministeren fra Frp advarte mot islamofobi, og regjeringen varslet at de ville ha en handlingsplan mot dette livsfarlige hatet. Og nå ser vi altså at Frp's ministere i regjering kommer med desperate utspill mot båtflyktninger og mot «snikislamisering».

Det er en grunn til at Frp unnskyldte bruken av ordet snikislamisering da de gikk inn i regjering i 2013. Det spiller nettopp på den farlige konspirasjonsteorien om at muslimer og eliten jobber i det skjulte for å islamisere samfunnet.

Nå er det lokalvalgkamp. Jeg vil snakke om saker som er viktige for Oslo, som kollektivtransport, sykkelveier, om å ta vare på grøntområder i nabolagene våre, om hvordan vi skaper gode barndommer og alderdommer. Ja, jeg vil gjerne også snakke om hvordan vi kan styrke integreringen i kommunene, og motkjempe kriminalitet og utenforskap. Men det kommer ingen båtflyktninger seilende inn Oslofjorden, og jeg vil ikke diskutere basert på konspirasjonsteorier om «snikislamisering». Naturligvis er dette desperate krampetrekninger fra Frp, men det gjør det ikke ok.

Erna Solberg tar nå avstand fra uttalelsene til Siv Jensen og Sylvi Listhaug, og mener dette ikke er regjeringens politikk. Men hvordan kan vanlige nordmenn, ikke minst de av oss med minoritetsbakgrunn, forholde oss til en regjering der nestkommanderende, finansministeren, sier ting som statsministeren ikke kan stå inne for? Den evinnelige dobbeltkommunikasjonen er uholdbar. Den sprer splid og frykt mellom oss, og den er uverdig en norsk regjering.

Det er trist og pinlig for Norge at vi har en statsminister som nyter så liten respekt i sin egen regjering at hun må drive brannslukking etter sine egne ministere ei uke før valget. Minst like flaut er det at vi har en kulturminister i Trine Skei Grande, som på twitter antyder at ordene regjeringens medlemmer velger har liten betydning. Eller at vi har en barne- og familieminister i Kjell-Ingolf Ropstad, som ser ut til å være svært stille når hans kolleger i regjering kaster vrak på kristen moral i møte med desperate mennesker på flukt.

Men mest av alt er det trist for alle som lever i frykt for å bli mistrodd, diskriminert, trakassert eller i verste fall angrepet for sin tro eller fordi de ser litt annerledes ut. Og for dem som står i fare for å drukne i middelhavet hvis flere politikere i Europa velger samme innfallsvinkel som Frp.

Jeg er glad for at byrådet i Oslo baserer vår politikk på framtidshåp og vilje til å løse de store problemene i vår tid, ikke på å spre konspirasjonsteorier og frykt for fremmede.

OPPHETET DEBATT: Moxnes påstår at Listhaug tjener rundt 1,4 millioner som statsråd. Hun slår umiddelbart tilbake. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer