Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Listhaug krøp til korset

Det var hele tida blåøyd å tro at flyktningene som kom over Storskog skulle returneres til Russland. Nå har regjeringen bestemt at asylsøknadene deres skal behandles i Norge.

I FARTA: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp)i  bydel Gamle Oslo. Byrådsleder Raymond Johansen (A) er vert. Foto: NTB/Scanpix
I FARTA: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp)i  bydel Gamle Oslo. Byrådsleder Raymond Johansen (A) er vert. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug bestemte onsdag at de rundt 1000 flyktningene som kom over Storskog i Finnmark i fjor, og som ikke har fått behandlet sine søknader, nå omsider skal få behandlet dem i Norge. Det betyr at regjeringens strutsepolitikk er over. For det er ikke bærekraftig - som det gjerne heter på regjeringsspråk - å grave hodet i sanden.

Det låt som en besvergelse da regjeringen for et års tid siden proklamerte at flyktninger som kom til Norge med multivisum til Russland skulle sendes tilbake dit de kom fra. Det låt som en besvergelse fordi regjeringens politiske ønske om å bli kvitt flyktningene ikke hadde noen rot i virkeligheten. For hvem vil vel ha flyktninger hvis de kan unngå det? Ikke det, nei.

Og når også denne besvergelsen viste seg å være like luftig som besvergelser gjerne er, hadde ikke Listhaug noe annet alternativ enn å krype til korset, slik hun gjorde onsdag.

Det er vanskelig å vite om regjeringen virkelig trodde på det den sa da Justisdepartementet med pauker og basuner proklamerte at nesten alle flyktninger som kom til Norge fra Russland i fjor skulle sendes tilbake dit de kom fra. Men det var lett å kjenne igjen FrPs slagord. Mange av de 5463 som kom hadde nemlig dokumenter som formelt sett gjorde dem returnerbare. De returnerbare hadde gyldig multivisum til Russland, og formelt kunne de dermed reise tilbake over grensa de kom fra.

Men virkeligheten var en annen. Russland tok tilbake 35 av flyktningene som kom over Storskog. Og de få som har returnert frivillig har ofte ikke fått lov å reise til Moskva, slik de gjerne vil, fordi det er der det er lettest å finne jobb.

Selv om russiske myndigheter i prinsippet er forpliktet til å ta imot flyktninger som har gyldige dokumenter til Russland, så har de funnet en plausibel grunn til ikke å gjøre det. De sier at de flyktningene som har brukt Russland som transittland, og hadde som den egentlige hensikten med å søke russisk visum, å komme til Norge og søke politisk asyl, har brutt forutsetningene for sitt russiske visum. De kom til Russland på falske premisser, og Russland har dermed rett til å annullere visumene deres, sier russiske myndigheter.

Det forteller oss at Russland er til forveksling likt Norge. Også der bruker man de påskuddene man finner for å slippe å ta imot flyktninger. Den komedien justisdepartementet har spilt, med å insistere på tilbakesendelse av flyktninger til Russland, er nå over.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!