KOMMENTARER

Listhaug krøp til korset

Det var hele tida blåøyd å tro at flyktningene som kom over Storskog skulle returneres til Russland. Nå har regjeringen bestemt at asylsøknadene deres skal behandles i Norge.

I FARTA: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp)i  bydel Gamle Oslo. Byrådsleder Raymond Johansen (A) er vert. Foto: NTB/Scanpix
I FARTA: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp)i  bydel Gamle Oslo. Byrådsleder Raymond Johansen (A) er vert. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug bestemte onsdag at de rundt 1000 flyktningene som kom over Storskog i Finnmark i fjor, og som ikke har fått behandlet sine søknader, nå omsider skal få behandlet dem i Norge. Det betyr at regjeringens strutsepolitikk er over. For det er ikke bærekraftig - som det gjerne heter på regjeringsspråk - å grave hodet i sanden.

Det låt som en besvergelse da regjeringen for et års tid siden proklamerte at flyktninger som kom til Norge med multivisum til Russland skulle sendes tilbake dit de kom fra. Det låt som en besvergelse fordi regjeringens politiske ønske om å bli kvitt flyktningene ikke hadde noen rot i virkeligheten. For hvem vil vel ha flyktninger hvis de kan unngå det? Ikke det, nei.

Og når også denne besvergelsen viste seg å være like luftig som besvergelser gjerne er, hadde ikke Listhaug noe annet alternativ enn å krype til korset, slik hun gjorde onsdag.

Det er vanskelig å vite om regjeringen virkelig trodde på det den sa da Justisdepartementet med pauker og basuner proklamerte at nesten alle flyktninger som kom til Norge fra Russland i fjor skulle sendes tilbake dit de kom fra. Men det var lett å kjenne igjen FrPs slagord. Mange av de 5463 som kom hadde nemlig dokumenter som formelt sett gjorde dem returnerbare. De returnerbare hadde gyldig multivisum til Russland, og formelt kunne de dermed reise tilbake over grensa de kom fra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer