Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Listhaug løper terroristenes ærend

Justisministeren velger en destruktiv rolle i terroristenes teater.

SPLITT OG HERSK: Sikkerhetspolitikk er for viktig til at justisministeren skal spille splitt og hersk på Facebook for å befeste egen posisjon, skriver Linda Noor fra Minotenk.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SPLITT OG HERSK: Sikkerhetspolitikk er for viktig til at justisministeren skal spille splitt og hersk på Facebook for å befeste egen posisjon, skriver Linda Noor fra Minotenk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Fredag morgen postet vår justisminister Sylvi Listhaug et bilde på sin Facebook-side av det som ser ut som tungt bevæpnede IS-soldater med teksten: ”AP mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. LIK OG DEL”. Bakgrunnen er et nedstemt lovforslag om at politiet, ikke domstolene, skal kunne inndra pass og statsborgerskap til fremmedkrigere og terrorister.

Terror er en politisk motivert voldshandling mot sivile mål. Det er en strategisk taktikk, terroristene vet at de ikke kan vinne militært, og velger derfor terror som middel for å påvirke folket - opinionen. Den umiddelbare og vedvarende effekten er frykt. Frykt er en av våre sterkeste og mest dominerende følelser, og er knyttet til vårt urinstinkt – overlevelse.

Den manglende respekten for sivile liv vekker også sterkt sinne. En tilsvarende sterk og dominerende følelse, som gjør at våre evner til å tenke nyansert og rasjonelt svekkes. Det er nettopp dette terroristene ønsker, fordi terror er en psykologisk form for krigføring. Langt flere enn de som blir direkte fysisk rammet, blir følelsesmessig berørt og det etableres en massiv forventning om at myndighetene må gjøre noe – sette inn tiltak og eliminere terrorfaren. Gjøre oss trygge. Fjerne frykten.

Terrorister kan med andre ord gjøre stor skade med lite ressurser – ikke først og fremst materielt og i antall tapte menneskeliv – men politisk. Terroristene ønsker å destabilisere og svekke et samfunn innenfra. Svekke demokratiet, svekke rettsstaten, svekke samholdet i befolkningen. Og spiller man rollene slik terroristene spekulerer i, blir nasjonen sakte, men sikkert svakere. For terroristenes eneste måte å vinne på, er gjennom måten vi som samfunn responderer. Tiltak som skaper en falsk trygghet i befolkning, tiltak som setter rettsprinsipper til side, tiltak som skaper fiendebilder av politiske opponenter eller minoritetsgrupper, som man i stedet burde samarbeide med for å sikre nasjonen best mulig.

Det er ikke noe nytt at politiske ledere (mis)bruker terrorisme til egen vinning. I flere land i Midtøsten brukes trusselen om terrorfare aktivt til å innskrenke politisk frihet, til å ramme politiske motstandere, trenere fredsavtaler og sabotere sivile organisasjoner. Noe som blant annet nå foregår i stort omgang i Tyrkia, hvor såkalte Gülen-tilhengere blir stemplet som terrorister og dømt i rettssaker som best kan betegnes som farser.

Med Listhaugs utspill blir de som ikke er enige med henne, beskyldt for å støtte terroristene mer enn nasjonen. Enten er du med oss eller mot oss. At regjeringspartiet Venstre også stemte mot, hopper hun elegant bukk over.

Propaganda-bildet er adressert kun til Arbeiderpartiet, og går direkte inn i den ekstreme konspirasjonen om AP som landsforrædere og tilretteleggere for islamisering. En konspirasjon som sto sentralt hos Anders Behring Breivik, og i hans hode gjorde det legitimt å massakrere Arbeiderpartiets ungdommer.

Ved å ty til slik retorikk og bildebruk, er det ironisk nok Listhaug selv som løper terroristenes ærend.

Selve lovforslaget om å inndra pass og statsborgerskap uten lov og dom, skaper en illusjon om at man er handlekraftig og nådeløs i møte mer terrorisme. Hun lytter ikke til eksperter på sikkerhet som mener det ikke har noe for seg. Forlaget gjelder uansett bare de med dobbelt statsborgerskap, så det vil i praksis gjelde veldig få personer. Politiet har allerede mulighet til å beslaglegge pass ved terrormistanke. Når man sprer påstander om at opposisjonspartiet har mer omsorg for terroristene enn nasjonens sikkerhet, så har man en oppskrift på splittelse og polarisering. Nettopp det terroristene ønsker.

Sikkerhetspolitikk er for viktig til at justisministeren skal spille splitt og hersk på Facebook for å befeste egen posisjon. Listhaug velger en destruktiv og høyst uansvarlig rolle i terrorens teater, som tjener terroristene og ikke den nasjonen hun er gitt det ærefulle oppdraget å beskytte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling