LEDER

Listhaug og listene

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

SIVILOMBUDSMANN Arne Fliflet mener landbruksminister Sylvi Listhaug må offentliggjøre deler av kundelisten hun hadde da hun arbeidet i kommunikasjonsbyrået First House. Stortingets ombudsmann mener det ikke foreligger hjemmel for å unnta offentlige kunder fra innsyn. Han ber derfor om at departementet foretar en ny vurdering av innsynskravene i kundelisten. Sivilombudsmannen peker også på at Listhaugs arbeidsavtale med First House inneholder en klausul om konfidensialitet. Han reiser spørsmål om statsrådens habilitet da departementet behandlet innsynsbegjæringene.

DERMED ER DET klart at saken om statsrådenes og statssekretærenes kundelister ikke er over. Samtidig kan det virke som om regjeringen er noe på gli. Statssekretær Jon Gunnar Pedersen (Høyre) var raskt ute med å offentliggjøre en liste over kunder knyttet til jobb og eierskap i Artic Securites. Det skapte ingen dramatikk, og økte Pedersens troverdighet som politiker. Nå har også statssekretær Julie Brodtkorb ved Statsministerens kontor opplyst at hun tidligere har jobbet for de offentlige virksomhetene Ruter, Innovasjon Norge og Norges Bank. Da bør det være en selvfølge at Sylvi Listhaug gir opp sin motstand og følger Sivilombudsmannens forståelse av offentlighetsloven og forvaltningsloven.

LIKEVEL BØR IKKE saken ende der. Selv om private avtaler om hemmelighold som hovedregel ikke innskrenker offentlig innsynsrett etter offentlighetsloven, aksepterer Sivilombudsmannen likevel at departementet unntar private kundeforhold. Dersom et kundeforhold mellom private skal bli gjenstand for innsyn, må det skje gjennom en lovendring. Det er et politisk spørsmål som ombudsmannen ikke vil uttale seg om.

SAMTIDIG HAR Arne Fliflet pekt på veien videre. Det er totalt uakseptabelt at viktige politiske prosesser gjennomsyres av kommersielle kommunikasjonsbyråer som ofte opptrer fordekt. Vi kan ikke ha statsråder som beskytter sine tidligere kunder fra innsyn. Derfor er tida moden for en lovendring som sikrer offentlig innsyn i alle kommersielle oppdrag som retter seg mot politiske institusjoner og beslutningstakere. Da vil også spørsmål knyttet til konkurranseforhold bortfalle.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer