PROVOSERER: Innvandringsminister Sylvi Listhaug mener Stortingets vedtak om mindreårige asylsøkere er forhastet og lite gjennomtenkt. Opposisjonen er provosert av Listhaugs brev til Stortinget, hvor hun ber om en forklaring på vedtaket.
PROVOSERER: Innvandringsminister Sylvi Listhaug mener Stortingets vedtak om mindreårige asylsøkere er forhastet og lite gjennomtenkt. Opposisjonen er provosert av Listhaugs brev til Stortinget, hvor hun ber om en forklaring på vedtaket.Vis mer

Krangler videre om «oktoberbarna»

Listhaug risikerer å komme på kant med Stortinget

Dagbladet mener: Listhaugs brev kan oppfattes mer som en protest enn et ønske om oppklaring

Meninger

Innvandringsminister Sylvi Listhaug er så irritert over Stortingets vedtak om «oktoberbarna» tidligere i høst at hun har sendt et formelt brev til Stortinget. Hun ber om svar på 26 spørsmål, angivelig for å oppklare hva Stortinget egentlig mente da det vedtok nye kriterier for behandling av mindreårige asylsøkere. Statsrådens fremgangsmåte er helt spesiell og kan vanskelig ses som annet enn en demonstrasjon mot stortingets vilje. Listhaug ble påført et sviende nederlag, og nå prøver hun å så tvil om vedtakets legitimitet ved å hevde at det var forhastet og lite gjennomtenkt.

Opposisjonen har dels seg selv å takke for den uvanlige situasjonen som har oppstått etter at Stortinget i november vedtok stans i retur av unge asylsøkere med midlertidig opphold. Bakgrunnen var at fjorårets innstramninger, som Ap støttet, hadde ført til en sterk økning i bruk av midlertidighet for mindreårige asylsøkere. Det gikk nærmest automatikk i at ungdommen ble returnert straks de fylte 18 år uten hensyn til om de hadde familie eller nettverk i området. Særlig Ap bidro til forvirring ved å nekte å gjeninnføre det anerkjente rimelighetskriteriet. I stedet skal UDI heretter legge mer vekt på vage sårbarhetskriterier. Hva det innebærer er uklart. Ap innrømmet selv at endringen ikke nødvendigvis betyr at så mange flere får opphold.

Flere mindreårige asylsøkere har rømt fra norske asylmottak og lever på gata i Paris og andre byer i Europa av frykt for å bli returnert på 18 årsdagen. De vil neppe våge å komme tilbake til Norge for ny asylbehandling før det er klart hva endringene innebærer. Men det er en oppgave som normalt løses mer effektivt på lavere nivå. Listhaug opplyste selv i Stortinget for to uker siden at man ville kontakte partiene som gjorde vedtaket slik at man best mulig kunne innfri Stortingets intensjon.

Listhaugs brev og påfølgende intervju i VG i går kan oppfattes mer som en protest enn et ønske om oppklaring. Hun gjentar at hun anser vedtaket som forhastet, i strid med vanlig fremgangsmåte og at hun har problemer med å forstå hva Stortinget ber om. Hun må vite at hun dermed risikerer å komme på kant med Stortinget. Hvis Stortinget oppfatter det som en trenering av et vedtak flertallet mente hastet, har Listhaug et større problem enn fortolkningsvansker. Men det kan sikkert hennes nye venner i Venstre advare henne om.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.