Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Mindreårige asylsøkere

Listhaug-svikt i oppfølging av asylbarna

Sylvi Listhaugs forslag til oppfølging av vedtaket sikrer ikke en reell nedgang i antall enslige mindreårige som gis midlertidig opphold.

ADVARER: Vi roper varsko om at Sylvi Listhaugs forslag til oppfølging sannsynligvis betyr at stortingsvedtaket fører til en svært liten, om noen, endring for barna og ungdommene det gjelder, skriver artikkelforfatterne.
ADVARER: Vi roper varsko om at Sylvi Listhaugs forslag til oppfølging sannsynligvis betyr at stortingsvedtaket fører til en svært liten, om noen, endring for barna og ungdommene det gjelder, skriver artikkelforfatterne. Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget har bestemt at en gruppe barn og unge som kom til Norge som enslige mindreårige asylsøkere ikke skal tvangsreturneres før de har fått sakene sine revurdert etter bestemte «sårbarhetskriterier». Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs forslag til oppfølging av Stortingets vedtak er ikke i tråd med Stortingets intensjoner.

14. november stemte stortingsflertallet for Arbeiderpartiets forslag om at en gruppe enslige mindreårige asylsøkere ikke skal tvangsreturneres før de har fått sakene sine revurdert, fordi de har blitt behandlet for strengt og mangelfullt. Stortingsvedtaket gjelder barn og unge som kom til Norge som enslige mindreårige asylsøkere, og som vil være i fare ved retur til hjemstedet. De har fått opphold bare til fylte 18 år, og beskjed om deretter å returnere til et annet område i hjemlandet enn de kommer fra (internflukt).

Listhaug sendte før jul et brev til partiene på Stortinget som stemte for vedtaket, med skisserte løsninger for oppfølging og en rekke spørsmål.

Partiene ønsket ikke å svare på spørsmålene, og Listhaug sa hun da la til grunn at partiene er enig i hennes forslag til oppfølging. Vi roper varsko om at Listhaugs forslag til oppfølging sannsynligvis betyr at stortingsvedtaket fører til en svært liten, om noen, endring for barna og ungdommene det gjelder.

Listhaug foreslår at alderen på det nye vurderingstidspunktet skal legges til grunn når sakene revurderes. Det vil innebære at ungdommene som har fylt 18 år innen ny vurdering skal behandles som voksne, og at de ikke vil bli behandlet etter nye kriterier.

Dette gir ikke mening. Det bør være alderen på det første vurderingstidspunktet som legges til grunn, da ungdommene fortsatt var under 18 år. Bare slik vil et urimelig vedtak de fikk som mindreårige kunne bli rettet opp i tråd med stortingets intensjon.

Legges alderen på det nye vurderingstidspunktet til grunn, er stoppen i tvangsreturer meningsløs. Det vil bety at det uten grunn er skapt stor usikkerhet og falskt håp hos ungdom. Det er uansvarlig å holde unge mennesker på flukt for narr på denne måten.

Rimelighetsvilkåret i internfluktvurderingen ble fjernet som et politisk innstramningstiltak i oktober 2016, og betyr at det ikke lenger skal vurderes hvorvidt det er rimelig å henvise den enkelte asylsøker til internflukt.

Endringen har medført at enslige mindreårige asylsøkere som før fikk beskyttelse i Norge, nå får midlertidig opphold og må returnere til internflukt i hjemlandet når de fyller 18 år.

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, sa under stortingsdebatten 14. november at vedtaket skulle bøte på at midlertidigheten skjøt i været etter fjerning av rimelighetsvilkåret. Gahr Støre understreket at det skal legges større vekt på kriteriene mangel på omsorgspersoner, nettverk, og/eller ressurser til å etablere seg i internfluktområdet.

Listhaugs forslag til oppfølging av vedtaket sikrer ikke en reell nedgang i antall enslige mindreårige som gis midlertidig opphold. Listhaug mener det bør framgå av en ny forskriftsbestemmelse at mangel på omsorgspersoner, nettverk og/eller ressurser til å etablere seg i internfluktområdet «skal ha betydning» ved vurderingen av om det kun skal gis oppholdstillatelse til fylte 18 år.

Men dette skal allerede i dag ha betydning, og formuleringen tilfører ikke noe nytt som sikrer praksisendring. Skal praksis endres i tråd med Stortingets intensjon, må man legge til at disse forholdene skal ha «avgjørende betydning», og som et minimum at det skal ha «stor betydning».

Opposisjonen på Stortinget er herved advart om at Listhaugs forslag til oppfølging ikke er i tråd med Stortingets ønsker. Det bør opposisjonen gi Listhaug tydelig beskjed om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!