Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Listhaugs ikke-svar

Frp svarer ikke på NOAS’ kritikk.

I REALITETEN: Listhaug vil frata mennesker på flukt retten til å søke asyl mot forfølgelse i Norge.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
I REALITETEN: Listhaug vil frata mennesker på flukt retten til å søke asyl mot forfølgelse i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I «NOAS hjelper de få ressurssterke» svarer ikke Sylvi Listhaug på min kritikk i «Frps politiske narrespill», men bruker mye spalteplass til å forklare hvorfor Norge ikke bør ta imot flyktninger.

Norge plikter å følge flyktningkonvensjonen og menneskerettighetene. Listhaug hevder at flyktningene er trygge i Tyrkia. Nei, det er de ikke. Det er faktisk fare for at syriske flyktninger i Tyrkia deporteres tilbake til Syria. Syriske og andre ikke-europeiske flyktninger har ikke tilgang til regulær asylprosedyre og flyktningstatus i Tyrkia. Tyrkia anerkjenner ikke konvensjonsforpliktelser for andre enn flyktninger fra Europa.

Personer som flyktet fra Syria til Tyrkia etter 28. april 2011, har en egen form for «gjeste-opphold», med bevegelsesfrihet bare innen definerte verts-provinser og begrensede rettigheter til utdanning og arbeid. Ifølge den tyrkiske forskeren Özlem Gürakar Skribeland «ender folk opp med å jobbe illegalt, for lav lønn og under forhold der de blir grovt utnyttet. Det gjelder også barn.»

Listhaug påstår dessuten at NOAS «argumenterer hardt for at migranter uten beskyttelsesbehov skal behandles som flyktninger i Europa». Det vet hun utmerket godt at vi ikke mener.

Både personer med og uten beskyttelsesbehov brukes i et politisk spill. Det er vårt felles europeiske ansvar å sørge for at de som har beskyttelsesbehov i Europa, får beskyttelse. Hvorvidt en asylsøker trenger beskyttelse, vet ingen, før søknaden er behandlet i en rettssikker asylprosedyre. Alle har rett til å søke om asyl mot forfølgelse, men ikke alle har rett til å få det.

Listhaug vil frata mennesker på flukt retten til å søke asyl mot forfølgelse i Norge.

Hele Norges coronakart