Debatt: Flyktningkrisa

Listhaugs kamp

Da skuespiller Kristoffer Joner snudde Listhaugs teft for sosiale  medier mot henne, var det ikke morsomt lenger. 

HAR KONTROLL, MEN... - Vi tror ikke på at din strenghet egentlig er din måte å hjelpe flyktninger på, skriver artikkelforfatteren om Sylvi Listhaug. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet 
HAR KONTROLL, MEN... - Vi tror ikke på at din strenghet egentlig er din måte å hjelpe flyktninger på, skriver artikkelforfatteren om Sylvi Listhaug. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Donald Trump krangler med Broadway, og Sylvi Listhaug med Kristoffer Joner. Det er episk strid på begge sider av Atlanteren.

Trump likte ikke at hans kommende visepresident ble buet på under en Broadway-forestilling, og har i kjent stil – og med nokså autoritære tendenser – brukt sin Twitter-konto til å gå etter teateret.

Sylvi Listhaug brukte Facebook for å formidle at hun syntes det var skikkelig god norgesreklame da New York Times skrev en kritisk artikkel om Norges harde praksis for retur av barnefamilier til Afghanistan. Artikkelen fortalte om en sju år gammel gutt som ble sendt ut av Norge etter fire år her. Norge er strengest i Europa. «Lik og del!»

Men da skuespiller Kristoffer Joner snudde Listhaugs teft for sosiale medier mot henne, var det ikke morsomt lenger. Joner oppfordret folk til å donere penger til Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) i Listhaugs navn, med umiddelbar og vanvittig suksess. Listhaug svarte med en plakat lagd spesielt for Facebook hvor hun tar på seg å forsvare den norske velferden mot dette «hylekoret». Og derved fikk vi en kveld på Facebook som nesten må gå inn i historiebøkene.

Trump og Listhaug virker omtrent like fornærmet. Listhaug har nok litt mer kontroll over egne emosjoner, men ingen av dem synes å skjønne stort av hva kritikerne mener, eller å ha særlig stor respekt for dem. Kritikere og meningsmotstandere er primært hindringer i hennes vei, brysomme elementer som må tas. Derfor kunne hun ikke motstå fristelsen til å gå etter Kristoffer Joner og dem som støtter hans utspill.

Listhaug har nylig prøvd å dele ut voksenkjeft både til en journalist og en ungdomspolitiker hun ikke har sansen for – nokså trumpistisk stil det også. Nå har hun altså redusert dem som er uenige med henne til et eneste stort «hylekor». Venn deg til det, Listhaug. Dette er folket. Nå koker det blant godhetstyranner landet over.

Vi tror nemlig ikke på det. Vi tror ikke på at din strenghet egentlig er din måte å hjelpe flyktninger på. Uansett hvor strengt du gjør det i Norge, vil desperate mennesker ta seg over Middelhavet. Alt du sørger for, er at de som overlever ferden har enda færre muligheter når de kommer fram, enda mindre gjestfrihet å søke seg til.

Hvor mye av din makt bruker du på faktisk å hjelpe? Hvor er dine ambisjoner for en politikk som reelt kan redde liv? En innvandringsminister i flyktningkrisens tid, i et land med store ressurser, burde ha en soleklar ambisjon om å spille en positiv rolle og avhjelpe tragediene som nå utspiller seg daglig. Akkurat som en nyvalgt amerikansk president bør ha viktigere ting å ta seg til enn å skjelle ut et teater, skulle du i denne dramatiske tiden ha andre oppgaver å prioritere enn å ta opp kampen mot en skuespiller som sørger for å dirigere litt penger i retning av en rettshjelpsorganisasjon for asylsøkere.

Men – igjen som Trump – virker Listhaug mer opptatt av å forsøke å sjalte ut motstanderne («hylekoret») enn av dem som burde stå i sentrum: menneskene på flukt.

Gjør jobben din, Listhaug – og den jobben må være noe annet enn en nullvisjon. Flyktningene er der ute. Hver av dem utgjør en fantastisk mulighet for deg til å gjøre en forskjell.

Og tenk – kanskje vil det føles enda litt bedre enn noen «likes» på Facebook.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.