PÅ SVERIGE-BESØK: Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Sverige og den beryktede forstaden Rinkeby tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ SVERIGE-BESØK: Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Sverige og den beryktede forstaden Rinkeby tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Listhaug i Rinkeby:

Listhaugs virker ensidig opptatt av å male skremmebilder

Nyanser i integreringsdebatten får man ikke fra ministeren på området.

Meninger

Med mindre enn to igjen uker til valget, reiser innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug til Rinkeby. På spørsmål om hun bruker Sverige som en valgkampkulisse, svarer hun karakteristisk unnvikende at hun reiser for å «lære hva som skjer når man tar imot for mange asylsøkere og mislykkes med integreringen».

Hun lurer ingen. Alt som står på den offisielle timeplanene for topp-politikere de siste ukene i en valgkamp, handler om å mobilisere velgere. Vi forstår godt at den svenske integrasjonsministeren Helene Fritzon avlyste sitt planlagte møte med sin norske kollega.

Listhaug kan like gjerne være ærlig: hun fronter Fremskrittspartiets primærstandpunkt. Det er kanskje legitimt i en valgkamp, problemet er at hun knapt har gjort annet i sin karriere som innvandrings- og integreringsminister. Ministeren virker ensidig opptatt av å male skremmebilder. I Mathias Fischers uautoriserte biografi kommer det blant annet fram at hun steilet da stortingskolleger fra Høyre ville ha henne til å bidra til en gladsak: det var blitt bosatt 50 prosent flere flyktninger under de borgerlige, enn under den foregående regjeringen. Det ville ikke den medieglade ministeren være med på.

Det er ikke vanskelig å finne integreringsutfordringer også i Norge, men de arter seg annerledes enn i Sverige. De har tatt imot langt flere enn det har vært politisk konsensus for i Norge, og de har ikke hatt et system for spredt bosetting av flyktninger for å gjøre integreringsarbeidet enklere. Mens Listhaug reiste til Rinkeby for å male videre på «svenske tilstander», dro Venstres Trine Skei Grande til Stovner videregående for å lytte til rektor Terje Wold ved skolen om de konkrete utfordringene der. «Stovner er ikke rosenrødt, men heller ikke Rosengård», skrev han i Aftenposten for et par dager siden og etterlyste nyansering i integreringsdebatten. Det får han ikke fra ministeren på området.

Erna Solberg måtte i dag for andre gang i valgkampen gå ut med refs av Listhaug, etter at karakteristikken hennes av Sverige fikk den svenske regjeringen til å reagere. Det kan virke som knivene slipes i regjeringen hvis det stemmer at svenskene ble advart mot besøket av den norske regjering. Solberg har også parkert Listhaugs utspill om å sette menneskerettigheter til side.

Det er ikke bare overordnede som kommer med kritikk. Regiondirektør Rune S. Foss i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) er underlagt Listhaugs departement. Til Adresseavisen sier han at han ikke vil kommentere ministerens utspill, men slår fast:

«Noen politikerutspill kan oppfattes polariserende, og de etterlater inntrykk av at det er knyttet en usikkerhet eller en fare ved å ha en asylsøker eller flyktning i sin nærhet. Det er ingen optimal situasjon for oss i en tid der vi jobber hardt for å få en god integrering og for å få nordmenn og innvandrere til å leve side om side».

En av disse politikerne er utvilsomt Sylvi Listhaug. For å si det med byråkratens beherskede språk: hun er ikke en optimal integreringsminister.