Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Listhaug i Rinkeby:

Listhaugs virker ensidig opptatt av å male skremmebilder

Nyanser i integreringsdebatten får man ikke fra ministeren på området.

PÅ SVERIGE-BESØK: Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Sverige og den beryktede forstaden Rinkeby tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ SVERIGE-BESØK: Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Sverige og den beryktede forstaden Rinkeby tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med mindre enn to igjen uker til valget, reiser innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug til Rinkeby. På spørsmål om hun bruker Sverige som en valgkampkulisse, svarer hun karakteristisk unnvikende at hun reiser for å «lære hva som skjer når man tar imot for mange asylsøkere og mislykkes med integreringen».

Hun lurer ingen. Alt som står på den offisielle timeplanene for topp-politikere de siste ukene i en valgkamp, handler om å mobilisere velgere. Vi forstår godt at den svenske integrasjonsministeren Helene Fritzon avlyste sitt planlagte møte med sin norske kollega.

Listhaug kan like gjerne være ærlig: hun fronter Fremskrittspartiets primærstandpunkt. Det er kanskje legitimt i en valgkamp, problemet er at hun knapt har gjort annet i sin karriere som innvandrings- og integreringsminister. Ministeren virker ensidig opptatt av å male skremmebilder. I Mathias Fischers uautoriserte biografi kommer det blant annet fram at hun steilet da stortingskolleger fra Høyre ville ha henne til å bidra til en gladsak: det var blitt bosatt 50 prosent flere flyktninger under de borgerlige, enn under den foregående regjeringen. Det ville ikke den medieglade ministeren være med på.

Det er ikke vanskelig å finne integreringsutfordringer også i Norge, men de arter seg annerledes enn i Sverige. De har tatt imot langt flere enn det har vært politisk konsensus for i Norge, og de har ikke hatt et system for spredt bosetting av flyktninger for å gjøre integreringsarbeidet enklere. Mens Listhaug reiste til Rinkeby for å male videre på «svenske tilstander», dro Venstres Trine Skei Grande til Stovner videregående for å lytte til rektor Terje Wold ved skolen om de konkrete utfordringene der. «Stovner er ikke rosenrødt, men heller ikke Rosengård», skrev han i Aftenposten for et par dager siden og etterlyste nyansering i integreringsdebatten. Det får han ikke fra ministeren på området.

Erna Solberg måtte i dag for andre gang i valgkampen gå ut med refs av Listhaug, etter at karakteristikken hennes av Sverige fikk den svenske regjeringen til å reagere. Det kan virke som knivene slipes i regjeringen hvis det stemmer at svenskene ble advart mot besøket av den norske regjering. Solberg har også parkert Listhaugs utspill om å sette menneskerettigheter til side.

Det er ikke bare overordnede som kommer med kritikk. Regiondirektør Rune S. Foss i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) er underlagt Listhaugs departement. Til Adresseavisen sier han at han ikke vil kommentere ministerens utspill, men slår fast:

«Noen politikerutspill kan oppfattes polariserende, og de etterlater inntrykk av at det er knyttet en usikkerhet eller en fare ved å ha en asylsøker eller flyktning i sin nærhet. Det er ingen optimal situasjon for oss i en tid der vi jobber hardt for å få en god integrering og for å få nordmenn og innvandrere til å leve side om side».

En av disse politikerne er utvilsomt Sylvi Listhaug. For å si det med byråkratens beherskede språk: hun er ikke en optimal integreringsminister.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!