Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Litauiske Aiste avslører detaljer om hvordan det er å vaske hos nordmenn

Beskriver nordmenns hjem som «boder».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi nordmenn benytter oss stadig oftere av profesjonelle for å gjøre oppgaver vi tidligere utførte selv. Tjenester til hjemmet - som vaskehjelp, mat på døra og au pair - er noen av dem.

Dette er tema i morgendagens sesongavslutning av «Trygdekontoret», der Thomas Seltzer blant annet har besøk av den litauiske renholdsarbeideren Aiste Rudzinskaite.

Rudzinskaite, som reiste fra lærerjobben i Litauen for å prøve lykken i Norge, vasker opptil syv hjem hver eneste dag, og har en travel arbeidsdag.

- De skriker til meg - Du må jo se veldig mye rart hjemme hos folk, spør Seltzer.

- Norske hus er litt som boder, de har veldig mange ting, sier Rudzinskaite, og legger til at hun av og til finner vibratorer under hodeputene på soverommene. 

Renholdsarbeideren opplever nordmenn som «litt late», og forteller at mange kan bli sinte hvis hun legger eiendeler «på feil plass».

- Da skriker de til meg. Jeg opplever faktisk at de kundene med minst penger, er de som behandler oss dårligst, sier hun.

På spørsmål om Rudzinskaite, som har universitetsutdanning, ønsker å jobbe som renholdsarbeider hele livet, er svaret klart:

- Nei, dette er ingen drømmejobb. Hvis jeg får muligheten, bytter jeg jobb, sier hun.

• Se klipp øverst i saken.

Negativt inntrykk At renholdsbransjen til tider har hatt et rufsete rykte, er ingen hemmelighet. I fjor gikk daglig leder i reholdsfirmaet Norwegian Cleaning Consultants, Trond Husby, hardt ut mot det han kalte for «negativt inntrykk av renholdere».

Svart arbeid og luselønn har vært et omfattende problem i bransjen. Etter at Arbeidstilsynet undersøkte 1805 virksomheter som kjøper renholdstjenester i 2014, kom det fram at bare to av ti følger loven.

Dagbladet avslørte i fjor at renholdfirmaet Abo Renhold, som vasket en rekke sentrale bygninger for Forsvarsbygg, blant annet Statsministerens kontor, hadde brutt arbeidsmiljøloven.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart