HEROIN: Burde vi tilby heroin som medisin? Foto:  David Ryder / Reuters / NTB Scanpix
HEROIN: Burde vi tilby heroin som medisin? Foto:  David Ryder / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Lite aktuelt med heroinstøttet behandling i Norge

 Dette bli et svært kostbart og ressurskrevende tiltak, med et stort forbruk av helsepersonell.

Meninger

Talsperson for Grønn Ungdom, Anna Serafima S. Kvam, fastholder den 13. mai forslaget om å etablere et prøveprosjekt for heroinassistert behandling i Norge. Hun siterer meg på at «Heroinassistert behandling virker dårlig». Det har jeg ikke sagt. Sitatfusk.

Hun trekker fram en metastudie som viste en nedgang i bruk av illegalt stoff og at utført kriminalitet gikk ned blant pasienter i heroinassistert behandling. Dette betviles ikke. For riktig å overdynge meg med argumenter, trekker hun også fram erfaringer fra Portugal som angivelig har gode resultater. I Portugal eksisterer det imidlertid ingen heroinassistert behandling. Her må hun oppdatere seg.

En rekke litteraturstudier viser at det er flere alvorlige hendelser som overdoser og epileptiske anfall blant deltakerne i heroinassistert behandling enn i vanlig LAR-behandling. Dette krever en tett og nitid overvåkning for å forhindre dødelige eller svært skadelige utfall.

Dersom det skal bygges opp en heroinassistert behandling i Norge, vil dette bli et svært kostbart og ressurskrevende tiltak, med et stort forbruk av helsepersonell.

Det er stor enighet om at det nasjonale LAR-programmet er underfinansiert, og at mange av pasientene her ikke får den oppfølging de trenger. Vi bør derfor styrke finansieringen og innsatsen i LAR, ikke nye dyre forsøk.

Her burde Grønn Ungdom og andre politikere heller gå inn og styrke ressursgrunnlaget.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.