BRED FRONT: I en tid med høy ledighet trenger vi innsats på bred front - også i Kommune-Norge, skriver Helga Pedersen (Ap). Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
BRED FRONT: I en tid med høy ledighet trenger vi innsats på bred front - også i Kommune-Norge, skriver Helga Pedersen (Ap). Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Lite drahjelp fra regjeringen

Kommunene må ha økonomi til å bygge ut velferden videre. Dessverre bidrar ikke regjeringen tilstrekkelig.

Meninger

I Dagbladet 17.6. hevder statssekretær i Kommunaldepartementet Kristin Holm Jensen at kommunenes handlingsrom er bedre med Solberg enn med Stoltenberg. Det er ikke riktig.

Veksten i kommunesektorens samlede inntekter var i snitt 2,5 prosent årlig med Jens Stoltenberg. Med Erna Solberg er dette falt ned til 1,8 prosent årlig. En betydelig forskjell, når vi vet at sektorens inntekter er drøye 500 milliarder kroner.

I 2014, det første hele året med Solberg, sviktet skatteinntektene i kommunene med 2,7 milliarder kroner. Arbeiderpartiet ville kompensere kommunene for dette, fordi inntektssvikt i kommunene går ut over barn i barnehage og skole og eldre som trenger omsorg.

Regjeringen nektet å kompensere kommunene for denne inntektssvikten. Mange kommuner måtte kutte i sine budsjetter.

Disse kuttene ser vi nå slår ut i rekordlav jobbvekst i kommunene. De fleste vil være enige om at vi har behov for flere lærere i skolen og flere sykepleiere i helse- og omsorgstjenestene. Men kommunene må ha økonomi til å bygge ut velferden videre. Og dessverre bidrar ikke regjeringen med tilstrekkelig drahjelp.

For Arbeiderpartiet er velferden i kommunene viktigere enn skattekutt. Derfor prioriterer vi både i år og for neste år mer penger til barnehage, skole og eldreomsorg i kommunene.

Mer penger til kommunene fører også til aktivitet i privat sektor når barnehager skal bygges eller sykehjemsplasser renoveres. Svake kommuneopplegg kan føre til at kommunene bruker mindre penger på næringsutvikling og det å legge til rette for nye arbeidsplasser. I en tid med høy ledighet trenger vi innsats på bred front - også i Kommune-Norge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.