Lite nytt fra Høyre

Høyresidens framgang ligger nok snarere i at store deler av europeisk venstreside har sluttet å være venstreside.

SKUMMEL UTVIKLING: I Ungarn ser vi hvor ille det kan gå når det ikke fins et sterkt alternativ til venstre, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Torunn Brånå
SKUMMEL UTVIKLING: I Ungarn ser vi hvor ille det kan gå når det ikke fins et sterkt alternativ til venstre, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Torunn Brånå Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torbjørn Røe Isaksen skriver om «Den nye høyresiden» i Dagbladets serie om hvordan 00-tallet formet oss. Historieskrivinga er noe selektiv. Tidenes største folkelige mobilisering - 15 millioner i 25 land mot krigen i Irak - nevnes for eksempel ikke. Men la gå, det mest interessante er Røe Isaksens hovedtese: «Samtidig som nyliberalismen gikk tom for damp, vokste høyresiden i Norge seg stadig sterkere.»

Analysen halter litt. På 00-tallet tapte høyresida mot de rødgrønne i to stortingsvalg på rad. Partipolitisk viste ikke høyresida fornyet styrke. Derimot er det et åpenbart paradoks at venstrekreftene ikke har styrket seg på tross av en av kapitalismens verste kriser, slik Røe Isaksen påpeker. Dette skyldes imidlertid ikke at det ikke lenger finnes et troverdig alternativ til markedsøkonomien. «There is no alternative» er noe høyresida har hevdet siden Thatchers tid.

Årsaken ligger nok snarere i at store deler av europeisk venstreside har sluttet å være venstreside. De siste tiåras privatisering, deregulering og markedsretting er ikke drevet gjennom av borgerlige partier alene. Nedskjæringene av velferdsgodene i Europa har ikke skjedd i strid med sosialdemokratiet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer