FØRSTE TALE: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre holdt sin første tale som leder for Arbeiderpartiets landsmøte i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FØRSTE TALE: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre holdt sin første tale som leder for Arbeiderpartiets landsmøte i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Lite nytt og lite kontroversielt

Ap-leder Jonas Gahr Støre har fortsatt ikke svart på de mest interessante spørsmålene om olje, klima og miljø.

Kommentar

På det ekstraordinære landsmøtet i fjor, definerte Jonas Gahr Støre klimasaken som en ramme rundt alle saker. I år var alt tilbake til det ordinære, så grønnfargen var bare en del av paletten på Ap-lederens lerret.

I Støres tale var det mange gode intensjoner om klima i et bredt spekter av sektorer, men få, om noen, nye tiltak å spore. Han hadde riktignok mye penger å gi bort. Artisten Odd Nordstoga hadde en treffende analyse av det som skulle komme i sin musikalske åpning av landsmøtet: Når politikere ikke klarer å love noe som ingen andre har lovet før, putter de gjerne på ordet «mer».

«Moderne industripolitikk» betyr å øke regjeringens klimateknologifond til 100 milliarder i 2017. «Fornyelse av transportsektoren» betyr å øke den statlige finansieringen av kollektivtrafikk i storbyene til 70 prosent. De andre satsingene Støre nevnte - videre fornying av bilparken og et strategisk kunnskapsløft —  hadde foreløpig ingen prislapp.

Mange spørsmål relatert til olje, klima og miljø står fortsatt ubesvart i Arbeiderpartiet. I dag tok Støre opp de enkleste sakene, og lot interessekonfliktene ligge.

«Vårt neste landsmøte skal vedta mer», sa Støre.

Kun på ett punkt beveget han seg faretruende nær et konfliktområde. «Nordområdene er Norges strategiske mulighet. Vi skal lede an i å utvikle denne historiske muligheten» sa Støre.

Ikke alle klappet.

Støre kunne ikke svare pressen på det store spørsmålet, nemlig hva som vil skje med oljen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Han viste til den gjeldende programformuleringen som sier at Arbeiderpartiet vil gå inn for konsekvensutredning av LoVeSe, men at det ikke er flertall for dette i Stortinget per i dag.

Det er ikke alle klimaspørsmål som kan vente helt til neste landsmøte. Noen av dem skal landsmøtet svare på. AUF-lag har sendt inn forslag om flere klimatiltak, blant annet om mer skattlegging av fossile løsninger. Vest-Agder Arbeiderparti vil trekke Statoil ut av oljesand. Andre store spørsmål må besvares i løpet av våren. Ap vil trekke oljefondet ut av kull, men hvilke uttrekkskriterier vil partiet legge til grunn? Det avgjør hvor mange selskaper som blir vraket. Og vil de være med Venstre på å trekke oljefondet ut de skitneste selskapene innen olje og gass også? Støre ga ingen konkrete svar. Han vil drøfte saken med Stortinget og Finansdepartementet.

Og det evige spørsmål: Hvor ligger iskanten? Ap-lederen sa i talen at partiet ikke vil bore der, men det er ikke svar på det egentlige spørsmålet, for ingen vil bore i iskanten. Spørsmålet er hvilken definisjon av iskanten han vil legge til grunn, polarforskernes eller regjeringens? Svaret på det, gir svaret på hvor langt nord oljeindustrien skal få bevege seg. Det er være eller ikke være for flere av feltene i 23. konsesjonsrunde. På dette spørsmålet svarte Støre at han vil vente og se hva regjeringa skriver i sin stortingsmelding.

I begge disse sakene, oljefondet og iskanten, har Ap en interessant rolle. De kan velge å danne flertall med resten av opposisjonen og sette flere bremser på for fossilindustrien  - eller ikke.