Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lite nytt under sola

Tegn til idétørke, men langt fra dårlig.

CD: Yo La Tengo er i ferd med å bli indierockens Dag Solstad. De gir praktisk talt aldri ut dårlige plater. De har et sound som er umiskjennelig deres eget, og som de sakte, men sikkert har utviklet og modifisert gjennom 17 år og ti utgivelser, fra Velvet Underground-inspirert posthardcore til dvelende og romantiske Brian Wilson-stemninger. De kretser tilsynelatende rundt de samme musikalske temaene, men graver dypere for hver gang.

Selvrefererende

Hvis bekmørke «Painful» fra 1993 var deres «Genanse og verdighet» og den ettertenksomme «And The Nothing Turned Itself Inside-Out» fra 2000 var deres «T. Singer», så er «Summer Sun» en slags «16.07.41», en plate som er selvrefererende på grensen til det parodiske.

Idétørke?

Du har hørt nesten hele «Summer Sun» før, i hvert fall føles det slik. «Little Eyes» kunne vært et av de rolige sporene på «Painful», bossanova-rytmeboksen på «Season Of The Shark» er som snytt ut av 1997-klassikeren «I Can Hear The Heart Beating As One». Det samme er de glidende, drømmende gitarene på «Today Is The Day» .

Om dette er utslag av idétørke eller om det faktisk er et forsøk på enda en finmasket raffineringsprosess, vil nok diskuteres blant bebrillede platebutikkansatte over hele verden.

I Yo La Tengo-diskografien plasserer «Summer Sun» seg et sted rundt midten kvalitetsmessig. Noen vil bli skuffet, andre vil elske den med ufiltrert dedikasjon.

Stillfaren

Når dette er sagt: «Summer Sun» er langt fra noen dårlig plate. Den har - som Solstads «16.07.41» - sine magiske øyeblikk av stillfaren eleganse og stilistisk maktdemonstrasjon.

Åpningssporet «Beach Party Tonight» svever majestetisk over skylaget, høyt hevet over all chillout-musikk i hele verden. «Don't Have To Be So Sad» er en ny, sterk signaturlåt. Og med «Take Care» kan de ha gjort en av tidenes versjoner av en Big Star-låt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media