Corona-artistene:

Lite preget av pandemi

Etter snart to år med vanskeligheter knyttet til coronaviruset er det noen artister som har klart seg bedre enn andre.

KLARER SEG: Kurt Nilsen har fått motstand av coronaviruset for andre jul på rad, men årets skattelister tyder på at han fortsatt klarer seg greit. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KLARER SEG: Kurt Nilsen har fått motstand av coronaviruset for andre jul på rad, men årets skattelister tyder på at han fortsatt klarer seg greit. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle artister led like mye under fjorårets corona-nedstengning. Dette viser skattelistene, som i dag er offentliggjort.

I store deler av 2020 var det vanskelig å holde konserter som normalt, og Kulturrådet innvilget løpende søknader om kompensasjon for tapte inntekter.

Det var artister på inntektstoppen som fikk mest ut av støtteordningene, skrev blant annet Klassekampen.

To begrensede juleturneer

Blant de som mottok mest støtte var Kurt Nilsen.

De tapte inntektene for juleturneen hans ble støttet med 13 millioner kroner. Juleturneen står for omtrent hele årslønna til Nilsen.

Selv om store deler av summen gikk til medarbeidere under turneen gikk Nilsen ut av året med et betydelig overskudd på 3,5 millioner kroner.

Nilsen har nå en formue på 15,7 millioner kroner, til forskjell fra fjorårets 17,2 millioner. Inntekten har sunket fra 6,1 millioner til 4,6 millioner.

Odd Nordstoga har også hatt problemer med arrangering av julekonserter. Formuen hans har sunket fra 12 millioner til 10 millioner, og inntekten fra 3,3 millioner til 1,4 millioner.

Flere bein å stå på

Av artistene som fikk innvilget koronastøtte var også Astrid S blant de som gikk mest i overskudd.

Manageren hennes har tidligere forklart til Kulturplot at grunnen til at artisten har bedre inntekt enn året før fordi hun i 2019 spilte inn album, uten å tjene inn betydelige summer på konserter.

Ved siden av inntekter fra musikken har popstjernen livnært seg som skuespiller, som hovedrolleinnehaver i årets «Tre nøtter til Askepott».

Formuen til Astrid Smeplass har ifølge skattelistene forsvunnet helt, fra 3,3 millioner kroner til null kroner. Det som i fjor var en inntekt på 1,6 millioner har sunket til 674.000 kroner.

Ga fra seg støtten

Blant de største corona-støttede artistene finner vi også Sigrid og Alan Walker. Begge sa fra seg støtten de fikk innvilget.

Da selskapet til Sigrid så de likevel kom til å gå med overskudd, betalte de tilbake kompensasjonen til staten, ifølge VG.

Selv om selskapet mistet inntekter i 2020 har artisten tilsynelatende klart seg bra økonomisk. Inntekten hennes har sunket fra 3,4 millioner til 1 million. Formuen har imidlertid steget fra 2,6 millioner til 4,6 millioner.

Alan Walker er en av de rikeste artistene i landet. Han mottok en støtte på 4 millioner, til tross for at selskapet hans de siste åra har gått med overskudd på 20–40 millioner de siste åra.

Walker valgte imidlertid å gi bort støtten han mottok til artister som slet under pandemien, i tillegg til å skyte inn en ekstra million i potten, ifølge VG.

Walker har selv en formue på over 28 millioner kroner, og en inntekt på 19 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer