DEBATT

Lite snusfornuft fra FHI

Hvorfor sier de ikke at snus er mindre farlig enn sigaretter?

FEIL STRATEGI? Folkehelseinstituttets, her ved direktør Camilla Stoltenberg, avvisning av snus som et godt virkemiddel for å få folk til å slutte å røyke minner mest om kristenkonservative i USA som nekter å akseptere prevensjon som et godt virkemiddel for å få slutt på uønskede tenåringsgraviditeter, mener artikkelforfatteren.
FEIL STRATEGI? Folkehelseinstituttets, her ved direktør Camilla Stoltenberg, avvisning av snus som et godt virkemiddel for å få folk til å slutte å røyke minner mest om kristenkonservative i USA som nekter å akseptere prevensjon som et godt virkemiddel for å få slutt på uønskede tenåringsgraviditeter, mener artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttets avvisning av snus som et godt virkemiddel for å få folk til å slutte å røyke minner mest om kristenkonservative i USA som nekter å akseptere prevensjon som et godt virkemiddel for å få slutt på uønskede tenåringsgraviditeter.

Den 19. November lanserte Folkehelseinstituttet (FHI) sin rapport om helserisikoen ved bruk av snus. Rapporten fikk behørig mediedekning, anført av svært alarmistiske argumenter og konklusjoner. En rekke av argumentene ser imidlertid ut til å stemme dårlig overens med virkeligheten.

Alle vet at snus ikke er helsekost. Snus er et usunt nikotinholdig nytelsesmiddel, men hvor farlig er snus sammenlignet med andre nikotinholdige produkter? Det spørsmålet nekter FHI å forholde seg til. Det skyldes neppe mangel på kunnskap.

FHI er selvfølgelig klar over at det er bred anerkjennelse blant folk som har forsket på dette at snus er mellom 95 og 99 prosent mindre skadelig enn sigaretter. Farene tilknyttet røyk er i en helt annen verden enn snus.

Når direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, konsekvent unngår spørsmål som dreier seg om snus vs. røyk, skyldes det nok heller at hun mener denne informasjonen ikke vil bidra til å redusere konsumet av røyk, men i stedet ufarliggjøre snus. Det stemmer imidlertid dårlig overens med markedsutviklingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer