Lite substans

Pål H. Christiansen «Drømmer om storhet» Tiden Tørrvittig, humoristisk og språklig gjennomført, men etter hvert noe flåsete.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Pål H. Christiansen er en kuriositet i det litterære Norge med sine naive, underfundige og noe skakke fortellinger, som hans forrige utgivelse om kjærligheten mellom Humle og Honning.

I «Drømmer om storhet» er han tilbake til et mer realistisk menneskeplan, med sin Hobo Highbrow, korrekturleser i VG som drømmer om å skrive Den store romanen, til tross for at det er et tiår siden han ga ut sin siste (med samme tittel som Christiansens egen).

Men håpet om Nobelprisen virker ikke veldig realistisk der han stadig distraheres: av kamerater som stjeler møblene hans for å innrede en søppelbil til Poesiexpressen slik at han selv må møblere med usolgte eksemplarer av tidligere utgivelser; når han må bruke altfor lang tid på research om fuglekassebygging, eller når forloveden sier hun venter barn. Bedre blir det ikke når han blir oppsagt fordi han retter «Mange aleneforeldre er avhengig av støtte for å få hverdagen til å fungere» til «kvinnelige aleneforeldre er vår tids hellige kuer, som lever av spilt melk fra staten».

Christiansen er en stor humorist, spesielt når han skildrer forlovedene Hobo og Helle (alle i boka har navn på H.), et «knusktørt» par hvis store glede er en diskusjon om ordbetydninger og ortografi over et glass rødvin. Her er en gjennomført gammelmodig og tørrvittig ironi, som Hobos stadige henvisninger til a-ha: «Hvor ofte hadde jeg ikke blitt inspirert til å strekke meg litt lenger når jeg tenkte på Morten, Magne og Pål?»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer