- Lite troverdig at låta toppet VG-lista

Mener Håkon Moslet. Blir det ny listestrid?

(Dagbladet.no): I forrige uke debuterte låta «Kids» av det amerikanske indiebandet MGMT på førsteplass av VG-lista.

Ikke hørt den, sier du? Kanskje ikke så merkelig: «Kids» har ennå ikke blitt markedsført fra plateselskapet Sony BMG som singel, og har heller ikke hatt noen nevneverdig rotasjon på de største norske radiokanalene.

Det finnes da også MGMT-låter der ute som er langt mer profilerte, slik som «Time To Pretend», eller «Electric Feel».

- Det er fortsatt litt usikkert hva som egentlig har skjedd. Det er ingen som har det veldig klart for seg, sier musikksjef Håkon Moslet i NRK P3 til Dagbladet.no.

- Lite troverdig  

I uke 36 var ikke låta inne på topp 20 i det hele tatt - og i nåværende uke er den allerede ute av lista igjen.

P3 sender VG-lista hver onsdag mellom klokken 15 og 16. I dag publiserte Moslet en kommentar på radiokanalens nettsider, der han stiller seg kritisk og undrende til hva som egentlig har foregått.

- Det er lite troverdig at akkurat denne låta går rett på førsteplass. Dette skjer aldri med en ukjent sang fra et relativt ukjent band, mener Moslet, og fortsetter:

SKEPTISK: - Det er mystisk at «Kids» plutselig skal være den mest populære låta i landet, sier musikksjef Håkon Moslet i NRK P3. Foto: ANDERS GRØNNEBERG / DAGBLADET
SKEPTISK: - Det er mystisk at «Kids» plutselig skal være den mest populære låta i landet, sier musikksjef Håkon Moslet i NRK P3. Foto: ANDERS GRØNNEBERG / DAGBLADET Vis mer

- Og det er ikke bra dersom det er mulig å manipulere seg inn på VG-lista.

Moslet spekulerer på kommentatorplass om førsteplassen kan forklares på følgende måter: Enten har det har skjedd en teknisk feil i registreringa av salgstall, eller så har gratiseksemplarer knyttet til mobilabonnement fra Telenor-selskapet Djuice blitt tatt med i beregninga.

Samtidig kan det hende at Djuice sin markedsføring av låta alene har gitt enorme resultater.

- Luket ut spesifikt   

VG-lista utarbeides for VG og NRK av bransjeorganet IFPI Norge, som er interesseorganisasjonen for de største fonogramprodusentene i landet. Blant disse finner vi de fire store plateselskapene Sony BMG, Universal, EMI og Warner.

Direktør Marte Thorsby i IFPI Norge benekter at det har skjedd en teknisk glipp under registreringen av de meste solgte singlene i landet for uke 37.

- Nei. Da vi fikk listene inn i forrige uke, gikk vi gjennom dem og fjernet det som måtte være av gratisutgivelser - altså det som har blitt gitt bort i form av abonnement eller pakkeløsninger. Vi luker ut dette helt spesifikt, sier Thorsby.

- Ikke ulovlig

- Lite troverdig at låta toppet VG-lista

- Er du enig i at det er litt merkelig når en ukjent låt plutselig havner på toppen?

- Det kan ikke jeg svare på. Men det kan godt tenkes at det er markedsføring fra plateselskapet som fikk denne låta opp på lista.

- Og sånn har det vært til alle tider, det er jo ikke ulovlig for et selskap å markedsføre artistene sine, fortsetter Thorsby.

- Er VG-lista troverdig som et barometer over landets mest populære låter?

- Dette er en rein salgsliste, som ikke skal forveksles med hva som spilles på radio, understreker direktøren, som uttaler at hun er fornøyd med hvordan lista fungerer etter at lovlig nedlastede låter ble tatt med i beregningen for noen år siden.

- Det var kjempeviktig. Salget av fysiske singler er jo ikke særlig stort, og enkeltlåter selges mest digitalt, avslutter direktøren.

Markedsføring alene?

Mobiloperatøren Djuice samarbeider med plateselskapet Sony BMG om å markedsføre og selge digital musikk via mobiltelefonen. Akkurat nå ligger låta «Kids» inne som én av flere anbefalte musikkjøp på Djuice sine hjemmesider.

Marketing director Erik Eken i Sony BMG, hevder at plateselskapet ikke har markedsført «Kids» i det hele tatt - men at låtas byks på lista kan spores tilbake til Djuice og Telenors stunt alene.

- Jeg tror dette er en del av den nye virkeligheten, og det viser at enkelte aktører på onlinemarkedet kan ha stor påvirkning, sier Eken til Dagbladet.no.

- Man kan sammenligne dette med gamledager, da for eksempel kampanjer på Platekompaniet hadde stor innvirkning på singlenes salgstall.

- Bedre å lufte det
Musikksjef Håkon Moslet i NRK P3 mener det er viktig at VG-lista settes under debatt.

- Vi anser denne lista for å være den viktigste og meste interessante lista over hvilken musikk som er populær i Norge. Derfor synes jeg det er bedre å få luftet dette i offentligheten, i stedet for å ta det i de lukkede rom, som kanskje er mer vanlig i bransjekretser, sier Moslet til Dagbladet.no. 

- Det er mystisk at «Kids» plutselig skal være den mest populære låta i landet. Denne uka er den helt ute av lista igjen, og da rimer det bedre: De fleste kan være enige i at Metallica, Katy Perry og Marit Larsen er ganske populære for øyeblikket.

INGEN FEIL: - Det er jo ikke ulovlig for et selskap å markedsføre artistene sine, sier direktør Marte Thorsby i IFPI.
ANBEFALING: Telenor-selskapet Djuice anbefaler den aktuelle MGMT-låta på sin hjemmeside, og selger den for kroner 12. Låta er også tilgjengelig på iTunes, som en del av albumet «Oracular Spectacular».
INDIEBAND: Det amerikanske bandet MGMT er stridens kjerne. Er de virkelig mer populære enn Metallica, Katy Perry og Marit Larsen?
LISTA UKE 36: Metallica, Marit Larsen og Katy Perry topper lista. MGMT er ikke engang blant de 20 øverste.
LISTA UKE 37: MGMT brakdebuterer inn på førsteplass, og skyver de andre låtene nedover.
LISTA UKE 38: Alt er ved det normale, og Katy Perry inntar førsteplassen. MGMT er ute av topp 20.