ANDRE BOK: Merete Junker følger opp sin debutroman «Jenta med ballongen». Denne gangen har hun ikke like sterkt grep om sjangeren.
Foto: Frank Karlsen
ANDRE BOK: Merete Junker følger opp sin debutroman «Jenta med ballongen». Denne gangen har hun ikke like sterkt grep om sjangeren. Foto: Frank KarlsenVis mer

Lite troverdig spenning når NRK-reporter løser krimgåter

Mye nifst foregår i Skien-traktene.

||| BOK: En gutt på en videregående skole skyter seg, og en stund etterpå forsvinner ei jente som tilhørte samme miljø som ham.

Dette er opptakten til Merete Junkers andre krimroman, en bok som ikke kan måle seg med debutboka «Jenta med ballongen» fra 2008.

I blindeSelv om «Tvillingen» åpner svært dramatisk, viser dette seg likevel å være en kriminalroman av den sorten hvor man som leser får inntrykk av at forfatteren har beveget seg i blinde framover. Det er synd, for hovedintrigen er god og sluttpoenget er glimrende, men veien dit er alt annet enn asfaltert med et velformet plott.

Det humper og går uten at man får noen oppfatning av hvor Merete Junker vil med historien, og da blir det altfor lett å ramle av underveis.

Samme heltHovedpersonen i «Tvillingen» er, som i debuten, NRK-journalisten Mette Minde. Hun jobber i NRK Telemark, men vurderer også å fullføre det siste året på Politihøgskolen.

Hun bruker uansett etterforskningslysten i stor grad når hun graver i saker på jobben. Nå blir hun grepet av historien til Arvo Pekka Samuelsen, gutten som tok sitt eget liv, og forsøker å finne ut hva som lå bak tragedien.

Tre tvillingparDet opptrer ikke mindre enn tre tvillingpar i «Tvillingen», så tittelen er i hvert fall valgt med omhu. Men boka er for rotete oppbygd og konsentrerer seg for ofte om feil detaljer, med det resultat at handlingen mister troverdighet og ikke makter å gripe leseren.

Det blir ikke skikkelig spennende før på slutten, og selv da skjer det for mye som er altfor direkte oppkonstruert til at man virkelig lar seg rive med.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 12. april.

Lite troverdig spenning når NRK-reporter løser krimgåter