Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

NORD-KOREA

Liten brikke i Kim Jong-uns spill

Foreldrene til død amerikansk student går til sak.

SKUEPROSESS: Den amerikanske studenten Otto Warmbier under rettssaken i Pyongyang der han ble dømt til 15 års fengsel. Foto: AP / NTB Scanpix
SKUEPROSESS: Den amerikanske studenten Otto Warmbier under rettssaken i Pyongyang der han ble dømt til 15 års fengsel. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Den amerikanske studenten Otto Warmbier kom tilbake fra Nord-Korea på båre i koma, døv, blind og ulende. Etter seks dager var han død.

Nå har foreldrene hans, Fred og Cindy Warmbier, tatt ut søksmål mot Kim Jong-uns nordkoreanske regime. Det er ikke uproblematisk i disse dager når et toppmøte mellom Kim og Donald Trump kan – riktignok mot formodning – komme til å finne sted.

–I forholdet til Nord-Korea må det brukes to spor, det diplomatiske og Otto-sporet. De er svært forskjellige. Jeg støtter begge to, sier Fred Warmbier.

Han og kona Cindy er deltakere på Oslo Freedom Forum i disse dager. Etter at sønnen Otto, bare 22 år gammel, ble løslatt i koma fra nordkoreanske fangenskap i juni i fjor, har paret forsøkt å finne årsaken til sønnens skjebne. Var han en spion, slik nordkoreanerne påstår, eller var et gissel, slik foreldrene ser det?

Otto Warmbier var student ved University of Virginia, og var på studietur i Singapore i januar 2016, da han og noen av medstudentene bestemte seg for å ta en tur til Nord-Korea. Det var ingen «big deal», tilsynelatende; på dette tidspunktet reiste 200 amerikanere hvert år som turister til landet. Men da han skulle reise ut igjen etter et femdagers besøk, ble han arrestert på flyplassen. Han ble anklaget for å ha tatt med seg en plakat fra hotellet de hadde bodd på. Han ble stilt for retten og dømt til 15 års fengsel. Ifølge diplomater ble han tvunget til å undertegne på en falsk tilståelse om å ha drevet spionasje på oppdrag fra CIA.

–Det var en skueprosess på linje med den nazistene holdt. Otto ble brukt som en brikke i et spill utført av et kriminelt system, sier faren hans i dag.

Alle forsøk på å gi sønnen hjelp eller besøke ham ble avslått. Heller ikke den svenske ambassaden til Pyongyang, som agerte på vegne av USA, fikk tilgang til gutten i fengselet.

Leger som har obdusert Otto Warmbier mener at han ble syk nokså snart etter dommen. Ifølge offisielle nordkoreanske forklaringer led han av botulisme og fikk en kraftig allergisk reaksjon på et medisinsk preparat mot lidelsen. Først da omfanget av sykdommen ble erkjent, lot nordkoreanerne ham slippe ut av landet. På båre, i koma.

I tillegg til en mulig juridisk prosess mot Kim Jong-uns regime er det blitt familiens fanesak å hindre Nord-Koreas leder i å legge premissene for debatten om politiske forhandlinger. Han fortjener ikke den respekten eller verdigheten som han i øyeblikket behandles med. Ifølge dem må verken de tre amerikanerne som nylig ble løslatt fra Nord-Korea eller deres egen sønn omtales som «fanger». De var «gisler».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media