KOMMENTARER

NORD-KOREA

Liten brikke i Kim Jong-uns spill

Foreldrene til død amerikansk student går til sak.

SKUEPROSESS: Den amerikanske studenten Otto Warmbier under rettssaken i Pyongyang der han ble dømt til 15 års fengsel. Foto: AP / NTB Scanpix
SKUEPROSESS: Den amerikanske studenten Otto Warmbier under rettssaken i Pyongyang der han ble dømt til 15 års fengsel. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske studenten Otto Warmbier kom tilbake fra Nord-Korea på båre i koma, døv, blind og ulende. Etter seks dager var han død.

Nå har foreldrene hans, Fred og Cindy Warmbier, tatt ut søksmål mot Kim Jong-uns nordkoreanske regime. Det er ikke uproblematisk i disse dager når et toppmøte mellom Kim og Donald Trump kan – riktignok mot formodning – komme til å finne sted.

–I forholdet til Nord-Korea må det brukes to spor, det diplomatiske og Otto-sporet. De er svært forskjellige. Jeg støtter begge to, sier Fred Warmbier.

Han og kona Cindy er deltakere på Oslo Freedom Forum i disse dager. Etter at sønnen Otto, bare 22 år gammel, ble løslatt i koma fra nordkoreanske fangenskap i juni i fjor, har paret forsøkt å finne årsaken til sønnens skjebne. Var han en spion, slik nordkoreanerne påstår, eller var et gissel, slik foreldrene ser det?

Otto Warmbier var student ved University of Virginia, og var på studietur i Singapore i januar 2016, da han og noen av medstudentene bestemte seg for å ta en tur til Nord-Korea. Det var ingen «big deal», tilsynelatende; på dette tidspunktet reiste 200 amerikanere hvert år som turister til landet. Men da han skulle reise ut igjen etter et femdagers besøk, ble han arrestert på flyplassen. Han ble anklaget for å ha tatt med seg en plakat fra hotellet de hadde bodd på. Han ble stilt for retten og dømt til 15 års fengsel. Ifølge diplomater ble han tvunget til å undertegne på en falsk tilståelse om å ha drevet spionasje på oppdrag fra CIA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer