Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Liten dings - stor trussel

Lille Rio PMP 300 er en bærbar MP3-spiller. Dagbladet har testet spilleren platebransjen frykter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Platebransjen vil dø

Spilleren har akkurat kommet på det norske markedet, og koster rundt 2500 kroner. Lydkvaliteten er så god at en normal lytter ikke hører forskjell på MP3 og CD-kvalitet. Den har ingen bevegelige deler, så den forstyrres ikke av at du hopper eller jogger.

På Internett ligger alle de nyeste musikkfilene. Det tar ikke mange minuttene fra musikken er sluppet på CD i USA, til du kan hente ned låtene til din egen datamaskin. Derfra kan du laste dem over til MP3-spillerens minnekort. Det er plass til åtte- ni sanger på spilleren, og du kan bytte dem ut så ofte som du ønsker.

Dermed kan du rusle rundt og høre på de siste hitene, lenge før de kan kjøpes i Norge.

Men da bryter du loven.

Det du har lov til er å ta kopi av egne original-CD-er, sende dem til harddisken på datamaskinen din, gjøre musikken om til MP3-format og laste filene ned på MP3-spilleren.

Inger Elise Mey, jurist i Tono, sa til Dagbladet i desember at både produsenter og leverandører av spilleren kan bli nødt til å møte i retten.

- 99,9 prosent av MP3-filene på Internett er piratkopier. Vi overvåket noen «pratelinjer» på nettet i vår, og der ble det byttet 600 musikkfiler hver dag, sa Mey til Dagbladet.