TRE STØRRELSER: Den siste iPod-generasjonen kommer i tre størrelser, fra knøttlille Shuffle til velvoksne og eksklusive Touch, som nærmest er en iPhone uten telefondelen. Foto: Jan Omdahl
TRE STØRRELSER: Den siste iPod-generasjonen kommer i tre størrelser, fra knøttlille Shuffle til velvoksne og eksklusive Touch, som nærmest er en iPhone uten telefondelen. Foto: Jan OmdahlVis mer

Liten dings fra fortida

Den perfekte iPoden finnes ikke.

Husker du hvor sjokkerende kul iPod var da den kom i 2001? Mindre enn en sigarettpakke, med den lille gråtoneskjermen og hjulet til å snurre på. En harrdisk i lomma! Plass til flere tusen sanger!

Den vesle dingsen revolusjonerte vårt forhold til lytting og musikkforbruk, og utløste det fremdeles pågående jordskjelvet i musikkindustrien.

SIDEN 2004 har Apple fullstendig dominert markedet for bærbare musikkspillere, med omtrent 90 prosent markedsandel for harddiskbaserte spillere og mer enn 70 prosent totalt.

Den bærbare musikkspilleren er for lengst blitt en integrert del av våre telefoner og nettbrett, og så raskt skjemmes vi bort av den teknologiske utviklingen, at en liten dings som «bare» har som jobb å lagre, organisere og spille av musikkfiler, podcaster og eventuelt videoer plutselig fortoner seg en anelse retro, snart på nivå med en Walkman, Discman eller andre teknologihistoriske artefakter.

FØRSTE GENERASJON: iPod anno 2001, med 5 GB harddisk. Foto: Apple
FØRSTE GENERASJON: iPod anno 2001, med 5 GB harddisk. Foto: Apple Vis mer

Det er litt synd, for egentlig er det nettopp denne typen fokus vi trenger som musikklyttere. 

IKKE SLIK Å FORSTÅ at iPoden er ferdig. Apple solgte faktisk mer enn 40 millioner eksemplarer i 2011, ikke noe stort fall fra drøye 55 millioner i toppåret 2008.

Tallet er ikke minst imponerende når man tenker på at det bare er den største og dyreste, iPod touch, som lar deg bruke app-baserte strømmetjenester som Spotify og Wimp. Den gamle iTunes-modellen, med ripping av cd-plater og kjøp av enkeltlåter og album, er jo ubønnhørlig på vei ut.

IKONISK: Reklamekampanjene for iPod bidro til produktets ikoniske status.
IKONISK: Reklamekampanjene for iPod bidro til produktets ikoniske status. Vis mer

Hvem som kjøper iPod i 2012? Ikke vet jeg.

Folk som har smarttelefoner med dårligere musikkspillere? Foreldrene til barn som ennå ikke får ha smarttelefon? Folk som vil ha en mindre og lettere spiller med seg på joggeturen?

TELLER DU GRAM, er knøttlille og skjermløse Shuffle tingen. Men denne tassen med kapasitet på 2 GB, vekt på 12,5 gram og en prislapp på 399 kroner har sine klare begrensninger. Her er det spillelister eller shuffle-modus som gjelder. Å navigere uten skjerm, er kinkig. Voice Over-funksjonen, som leser opp artistnavn og låttittel med et knappetrykk, kommer du sikkert ikke til å bruke.

STØRST: iPod Touch.
STØRST: iPod Touch. Vis mer

Her er det bare å skreddersy en spilleliste i iTunes, synke før joggeturen, og klipse fast til jakka.

Nano er den mellomstore iPoden, med mål på 7,6 x 4 cm, vekt på vel 30 gram, to og en halv tommers berøringsskjerm i widescreenformat med multitouch, Fm-radio, Bluetooth og litt småglorete tofarget design. Størrelsesmessig et fint kompromiss, og kapasiteten på 16 GB burde være rikelig. Prisen er 1290 kroner, for det som på en del måter er den mest anvendelige og hedige iPod-modellen. Men den vesle berøringsskjermen blir også en påminnelse om spillerens begrensninger. Hvem gidder se video på et frimerke?

Og hvor er appene?

LOMMEVENNLIG: iPod nano.
LOMMEVENNLIG: iPod nano. Vis mer

De får du bare med iOS6, og det betyr iPod Touch.

Tenk iPhone, minus telefondelen, i en slankere og lettere utgave som likevel er litt stor for joggeturen du burde tatt.

Håndleddsrem og funky fargekombinasjoner gjør den noe mer leken enn iPhone, mens høyoppløst Retina-skjerm og iSight-kamera viser det nære slektskapet. Her kan du bruke Wimp, Spotify og alle de andre appene som gir deg en mer komplett 2012-opplevelse på musikkfronten. Touch koster fra kr. 2390 til 3190, avhengig av kapasitet.

SKJERMLØS: iPod Shuffle.
SKJERMLØS: iPod Shuffle. Vis mer

SELV ER JEG KNAPT i målgruppa for noen av disse produktene. Mens vi venter på den kirurgisk implanterte musikkspilleren, ville den optimale iPoden for undertegnede vært en lommevennlig tass på størrelse med Nano, men samtidig med støtte både for avspilling av høyoppløste 24-bitsfiler og et krympet iOS 6 med støtte for strømmetjenester som Wimp eller Spotify over wifi og 3G.

Men den perfekte dingsen kommer som kjent aldri.