<strong>OVERTURISME:</strong> Både Bryggen i Bergen og Prekestolen i Rogaland står på EUs liste over europeiske destinasjoner som er rammet av overturisme. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
OVERTURISME: Både Bryggen i Bergen og Prekestolen i Rogaland står på EUs liste over europeiske destinasjoner som er rammet av overturisme. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Vis mer

LEDER

Turisthatet i Europa

Liten grunn til turisthat i Norge

Dagbladet mener: Vi har ennå mulighet til å styre reiselivet i en mer bærekraftig retning før situasjonen blir like prekær som sør i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I flere tiår har myndigheter og reiselivsnæringen jobbet mer eller mindre systematisk for å gjøre Norge til et attraktivt reisemål. Vi har kastet penger etter journalister og andre som kunne gi et lite land positiv omtale i internasjonale medier, i film og på TV, i håp om at lille Norge skulle kapre en andel av en global milliardindustri. Reiseliv skulle være den nye oljen, intet mindre. Vær forsiktig med hva du ønsker deg, dine ønsker kan bli innfridd, som det heter i sangen.

Denne sommeren har det handlet om hvor forferdelig det er at turistene strømmer til Norge. Det er altfor mange av dem. De sliter på sårbar natur, forurenser fjordene og plager lokalbefolkningen. Stavanger er blitt Venezia, Bergen er blitt Barcelona. Da først tonen var satt, var det visst ikke måte på hvilken ulykke den moderne masseturismen er for Norge. For ordens skyld, denne avisa har også etterlyst bedre cruisekontroll, men vi deler ikke bekymringen for at så mange reisende velger å sette kursen nordover for å oppleve natur og kultur i et av verdens mest grisgrendte strøk. Utfordringen er å regulere og spre turismen bedre.

Masseturismen har økt i eskalerende takt de seinere åra. I 2018 var det 1,4 milliarder turister i verden, en dobling bare siden årtusenskiftet. Mange turistdestinasjoner er overbelastet. Det skyldes at 95 prosent av turistene samler seg på fem prosent av planeten. Det samme skjer i mindre skala her i Norge. Turistene loses til de samme tradisjonelle destinasjonene i store grupper. Når en bygd som Flåm oversvømmes av flere tusen cruiseturister per dag, blir det for mye, også for turistene, mens en storby som Oslo lettere absorberer tilstrømningen.

TURISME: Turistene overtar Bergen om sommeren, og noen hendelser er mer uheldig enn andre. Video/klipp: Malene Storrusten / Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Målet må være å øke antall reisemål og opplevelser, samtidig som adgangen til de mest utsatte områdene reguleres bedre. Her står tilsynelatende hensyn til økonomi og bærekraft mot hverandre, men deler av norsk reiseliv har de seinere åra vist at det lar seg kombinere. Det er ikke nødvendig å la internasjonale selskaper styre utviklingen og ta overskuddet, til og med på Nordkapplatået, landets fremste turistsymbol. Rundt om i Europa meldes det om økende turisthat; politikere og lokalbefolkningen krever begrensninger. I Norge har vi ennå mulighet til å styre reiselivet i en mer bærekraftig retning før situasjonen blir prekær som sør i Europa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer