LEDER

Turisthatet i Europa

Liten grunn til turisthat i Norge

Dagbladet mener: Vi har ennå mulighet til å styre reiselivet i en mer bærekraftig retning før situasjonen blir like prekær som sør i Europa.

OVERTURISME: Både Bryggen i Bergen og Prekestolen i Rogaland står på EUs liste over europeiske destinasjoner som er rammet av overturisme. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
OVERTURISME: Både Bryggen i Bergen og Prekestolen i Rogaland står på EUs liste over europeiske destinasjoner som er rammet av overturisme. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I flere tiår har myndigheter og reiselivsnæringen jobbet mer eller mindre systematisk for å gjøre Norge til et attraktivt reisemål. Vi har kastet penger etter journalister og andre som kunne gi et lite land positiv omtale i internasjonale medier, i film og på TV, i håp om at lille Norge skulle kapre en andel av en global milliardindustri. Reiseliv skulle være den nye oljen, intet mindre. Vær forsiktig med hva du ønsker deg, dine ønsker kan bli innfridd, som det heter i sangen.

Denne sommeren har det handlet om hvor forferdelig det er at turistene strømmer til Norge. Det er altfor mange av dem. De sliter på sårbar natur, forurenser fjordene og plager lokalbefolkningen. Stavanger er blitt Venezia, Bergen er blitt Barcelona. Da først tonen var satt, var det visst ikke måte på hvilken ulykke den moderne masseturismen er for Norge. For ordens skyld, denne avisa har også etterlyst bedre cruisekontroll, men vi deler ikke bekymringen for at så mange reisende velger å sette kursen nordover for å oppleve natur og kultur i et av verdens mest grisgrendte strøk. Utfordringen er å regulere og spre turismen bedre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer