Liten kvinne rører dypt

HAUGESUND (Dagbladet): Dokumentarfilmen «Vektløs» får en sekser på terningen av Dagbladets anmelder i dag. Hovedpersonen Kari Iveland (39) sukker lettet ut.

- Nei, er det sant? Jeg begynner nesten å grine. Så hyggelig at noen liker filmen så godt, sier Iveland.

- Det blir nesten litt for mye. Jeg blir matt.

Under filmfestivalen i Haugesund har det gått i ett. Først sang hun under Amanda-showet, i går var det filmpremiere og konsert på kvelden. Kari har tidligere i år gitt ut ei plate, med egne tekster fra den tøffe tida med spiseforstyrrelser. «Veiet og funnet for lett» heter en av låtene. Dagbladets anmeldere mener både plata, som fikk en femmer på terningen, og filmen holder mål.

Kari har gitt av seg selv, slik at andre skal få et innblikk i hvordan en tøff tilværelse med spiseforstyrrelser kan forandre tilværelsen. Nå kommer filmen på kino.

- Fantastisk

- Jeg blir møtt med så mye vennlighet her at det nesten blir litt mye for meg. Det er fantastisk å oppleve, men alt som er fantastisk er også forferdelig skremmende. Jeg tenker: Følger det et ansvar med dette? Skal jeg leve opp til et eller annet nå? Men så sier jeg til meg selv: jeg tror jeg blåser i det.

Den sterke historien om Kari har ikke bare beveget Dagbladets anmelder. Også kulturministeren og kronprins Haakon har fått en forhåndsvisning av filmen. Begge likte hva de så.

- Plutselig begynte han å snakke med meg, han spurte om et eller annet. Jeg ble litt målløs, jeg har jo ikke møtt en kronprins før. Men så begynte faren min å snakke om hjerteformede sildekaker og da gikk det greit.

Dokumentartrend

Under årets filmfestival deltar flere norske dokumentarfilmer. Regissøren bak «Vektløs», Sigve Endresen, mener å spore en dokumentartrend i Norge akkurat nå.

- Det er ganske spesielt. Det er ikke mange andre steder i verden du får så mange dokumentarer på kino som du gjør i Norge akkurat nå.

- Men det er ikke akkurat en sjanger med stort publikumspotensial?

- Det vet man aldri. Se på «Heftig og begeistret» eller «Alt om min far», begge har gått så det suser. Jeg trodde jo heller ikke den gangen jeg lagde filmer som «Store gutter gråter ikke» og «Leve blant løver» at det skulle gå så bra. Men folk gikk på kino, sier Sigve Endresen.

PUSTER UT: Kari Iveland og regissør Sigve Endresen har jobbet tett sammen for å lage filmen «Vektløs». Begge er lettet over at Dagbladet gir filmen «Vektløs» en sekser på terningen. Nå venter kinopremiere.