Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Liten mann må slåss

BERLIN (Dagbladet): Søte «Elling» skal ikke få det lett i kampen om Oscar-statuetten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med dette smått negative anslag slipper vi gleden løs og ønsker fjorårets store publikumsvinner lykke til i den store verden. At «Elling»s medmenneskelighet og humor slår an i brede kretser, viser også det faktum at Petter Næss' film er solgt til distribusjon i USA. Oscar-akademiet har det med å falle for slikt. Nå får den stivbeinte institusjonspasienten mye virak. Det gjelder å skape oppmerksomhet for «Elling» spesielt og ikke minst norsk film generelt.

  • Konkurransen blant de fremmedspråklige Oscar-kandidatene er hard, og årets tilfang på denne fronten har vært regnet som meget sterkt.
Gå bare og se et par av rivalene: den franske forførelsen «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre» og den bosniske krigskomedien «Ingenmannsland» er begge kinoaktuelle. Den jubelombruste dansken «Italiensk for begynnere» nådde noe forunderlig ikke opp. For så vidt nok en fjær i hatten for «Elling».

  • For øvrig byr ikke nominasjonene på de største overraskelsene i et Oscar-år med noen topper og mye film av det jevne slaget.
Også et år, ifølge svenske Lasse Hallström, preget av særlig sterk kampanje- og lobbyvirksomhet fra enkelte.

Det har gitt resultater for Ron Howards «A Beautiful Mind» med åtte nominasjoner, et persondrama av klassisk Oscar-karakter, så skreddersydd for de mektige i akademiet at filmen har fått kritikk for å være for beregnende. At «Ringenes herre» er kandidat til beste film og ellers skilter med 13 nominasjoner er heller ikke et sjokk, en atskillig bedre bokfilmatisering i fantasisjangeren enn «Harry Potter». Men det er første gang siden «Star Wars» i 1977 at en film av denne typen får æren, med unntak for en mer jordnær fantasifilm som «E.T.»

  • Filmfestivalen i Berlin kan skryte av å ha flere kandidater på programmet:
Tilstedeværende Robert Altman kan få Oscar for beste film, beste regissør og to kvinnelige biroller i Maggie Smith og Helen Mirren - som tippet. For få dager siden så vi den mulige prisvinner Halle Berry briljere i «Monster's Ball» , mens Judi Dench - hun har nærmest klippekort på nominasjonslista - viste seg i «Iris» i går sammen med Kate Winslet, nominert til birolleprisen. Et drama om alzheimerrammede Iris Murdoch og sedvanlig sterk innsats av Dench. Hun konkurrerer som ventet med Nicole Kidman i «Moulin Rouge» , Sissy Spacek i «In The Bedroom» og litt mer overraskende Renée Zellweger, attpåtil i en komedie som «Bridget Jones» .

  • Ridley Scott og David Lynch har sneket seg inn blant regissørkandidatene,
med henholdsvis «Black Hawk Down» og «Mulholland Drive» , enda filmene deres ikke er nominert i beste filmkategorien og begge får blandet mottakelse. Merk Denzel Washingtons nominasjon for «Training Day» , uvanlig actionfylt og rå for en mulig Oscar-vinner. Men glimrende er han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!