TILFLUKT: Mens noen kledte seg for anledningen gjorde de som ikke har tilgang på eget regntøy det beste ut av situasjonen da slusene åpnet seg under festpillåpningen i Bergen i dag. Alle foto: Paul S. Amundsen/Dagbladet.
TILFLUKT: Mens noen kledte seg for anledningen gjorde de som ikke har tilgang på eget regntøy det beste ut av situasjonen da slusene åpnet seg under festpillåpningen i Bergen i dag. Alle foto: Paul S. Amundsen/Dagbladet.Vis mer

Liten og stor søkte tilflukt i festspill-regnet

- Utendørsarrangementer i Bergen er en skrekkblandet fryd, mente kong Harald under årets festspillåpning.

|||
BERGEN (Dagbladet): For første gang siden 50-årsjubiléet i 2002 ble Festspillene i Bergen åpnet med et stor utendørsseremoni i dag.

Kong Harald sa det på denne måten i sin åpningstale:

- Festspillene skal by på gode opplevelser og opplevelser utenom det vanlige. I år skal vi få en rød tråd, som er skrekkblandet fryd. Å invitere til et utendørs- arrangement i Bergen er vel akkurat det, og skulle det komme noen dråper - så betyr det bare lykke.

Det var omtrent da han sa det, at nedbøren kom i form av en haglbyge. Som vanlig under Festspillene pleier værgudene å være på arrangørenes side.

Nedbøren gikk snart over og de omlag 2000 frammøte kunne glede seg over et kreativt og kraftfullt show.

Musikk og dans
Kongeparet og andre framtredende gjester fra regjeringen, Stortinget, kommuneledelsen, nærings- og kulturlivet og andre gjester fra inn- og utland fulgte med på de mange aktivitetene som skjedde i en 360 graders sirkel.

ÅPNINGSTALER: Kong Harald og dronning Sonja var tradisjonen tro tilstede i Bergen for å åpne de 58. Festspillene.
ÅPNINGSTALER: Kong Harald og dronning Sonja var tradisjonen tro tilstede i Bergen for å åpne de 58. Festspillene. Vis mer

Den kongelige garde var på plass med drill og musikk, nasjonalsangen ble spilt og sunget, og selvfølgelig Bergens egen sang Nystemten.

Vi fikk en smakebit på operaforestillingen Anne Pedersdotter, som har premiere nettopp her ved Bergenhus Festning på fredag.

To dansere fra Frikar kastet seg utfor en hotellvegg og danset sammen opp og ned veggen. 200 barn i fine klær danset ringdans og halling.

Showet ble dirigert av Bergens egen underholdningsartist Marit Voldsæter, med stadig nye hatter på hodet, og morsomme replikker til høy og lav.

- Dette er nesten som å være på stadion, eller kanskje ikke, sa hun.

Fyrverkeri av lyder
Det hele ble avsluttet med et fyrverkeri av lyder, skapt av Ole Hamre.

GLEDER SEG: Boel Marcussen Gramstad (t.h.) fra Tvedestrand møter alltid sin gamle skolevenninne Elisabeth Holt i Bergen for å oppleve Festspillene.
GLEDER SEG: Boel Marcussen Gramstad (t.h.) fra Tvedestrand møter alltid sin gamle skolevenninne Elisabeth Holt i Bergen for å oppleve Festspillene. Vis mer

Gjennom et kvadrofinisk lydanlegg fikk vi høre Arve Henriksens trompet spille til lyder fra bergenske kjeftekjerringer, fuglekvitter og varebilperkusjon. Forsvarets Musikkorps Vestlandet deltok også, sammen med fløyting fra skipene i havnen.

Førskolelærer Boel Marcussen Gramstad hadde kommet helt fra Tvedestrand for 15. år på rad for å følge Festspillene. I Bergen møter hun hvert år sin gamle skolevenninne Elisabeth Holt.

- Vi gleder oss veldig til alt sammen som skal skje her under Festspillene. Direktør Per Boye Hansen er så flink. Det blir mye spennende og fint å få oppleve, og så får vi med oss blomstringen i tillegg. I år er det kirsebærtrærne vi skal glede oss over, sier Marcussen Gramstad.

På veg ut av Koengen kunne de følge mange hundre ballonger som la ut på en reise over byen.

HØYT OG LAVT: Artistene kom fra himmelen, havnen, forskjellige inngangsporter og ned en hotellvegg.
HØYT OG LAVT: Artistene kom fra himmelen, havnen, forskjellige inngangsporter og ned en hotellvegg. Vis mer