Liten skrivende gutt

Gaute Heivoll (24) debuterer med en bok han knapt husker at han har skrevet.

GAUTE HEIVOLL skrev boka «Liten dansende gutt» i fjor sommer. Gaute er ikke lenger så sikker på om fortellingene er særlig gode. Men det er de. 31 rare, melankolske fortellinger som starter helt plutselig - midt inne i en setning vi aldri får vite begynnelsen på, og som slutter like brått som de begynte.

- Det der er et typisk modernistisk grep, sier Gaute.

- Jeg kretser rundt det assosiative, jeg skriver i sirkler. Og når man skriver i sirkler, er det jo ingen begynnelse eller slutt.

- Hvis det ikke er noen slutt, hvordan kan du da vite når du skal slutte?

- Godt spørsmål. Det hender jeg vet slutten før jeg begynner. Andre ganger bare slutter jeg. Noen ganger merker jeg at jeg har sluttet litt for seint. Da går jeg tilbake i teksten, finner en mer passende slutt og stryker det som kommer etter.

INGEN FORFATTERE LIKER Å BLIR SPURT om hva boka deres handler om. Det gjelder Gaute Heivoll, også. Gaute sier at det viktigste er at man klarer å finne sin egen stemme.

- Det er det jeg prøver på hele tida, men det er ikke alltid så lett. I denne boka er det et blikk, og det er noe som styrer det blikket. Det kan være en fascinasjon for noe, for en situasjon eller et objekt. Derfor handler fortellingene om mange forskjellige ting, blant annet om minner, forelskelse, depresjoner, liv og død.

- Det er noe drømmeaktig over fortellingene?

- Ja? Det har kanskje noe med den assosiative teknikken å gjøre. Dessuten skriver jeg alltid om morgenen, rett etter at jeg har våknet. Da blir ting ofte veldig bra. Jeg setter meg, og så skriver jeg kanskje en time i strekk. Men inspirasjonen varer som regel ikke mer enn ti minutter.

- Det høres ut som en behagelig arbeidsdag?

- Det kan du kanskje si, men først og fremst er det frustrerende. For hvorfor stopper det? Hvorfor kan ikke denne inspirasjonen vare?

I DAG GÅR GAUTE HEILVOLL på forfatterlinja på Høgskolen i Bø. Han har på sett og vis bestemt seg for å satse på skrivinga. Sånn har det ikke alltid vært.

- Jeg skrev mye da jeg var mindre, men da jeg begynte på videregående døde det bort, det var liksom ikke rom for det. Så jeg begynte på jussen. Det var ikke gøy. Litt seinere begynte jeg på psykologi. Det var heller ikke gøy. Etter hvert fant jeg ut at jeg hadde lyst til å skrive. Derfor begynte jeg i Bø.

- Hva har du lært?

- Jeg er blitt en mye bedre leser av å gå her. Og dermed har jeg sannsynligvis også blitt en bedre forfatter. Dessuten har jeg blitt kjent med sikkert tjue norske forfattere.

- Hvem da?

- Jaa, Knausgård har jeg blitt kjent med. Og Pål Helge Haugen. Men at jeg kjenner dem, betyr ikke nødvendigvis at de er mine forbilder. De fleste forbildene mine er døde.

- Hvem er det snakk om?

- Mye fransk litteratur. Michel de Montaigne og Claude Simon. Hvis du vil ha noen norske, må jeg si Thure Erik Lund, Dag Solstad, Hans Herbjørnsrud og Tore Ulven. Tore Ulven sier forresten alle, så det hadde det vært artig om du ikke hadde skrevet.

- HAR DU NOEN FAVORITTER blant dine egne fortellinger?

Gaute svarer ikke med en gang, men han begynner å bla i manuskriptet sitt som ligger på bordet. Først litt famlende, deretter raskere. Så smiler han og stopper på side 19.

- I denne fortellingen, som heter «Liten gutt faller», blander jeg ulike tidsplan. Den er gjennomført, vil jeg si.

Han blar videre, raskere, som om han kjenner seg igjen, han smiler igjen og stopper på side 31.

- Og denne heter «Fotografisk». Den er absolutt ikke verst. Den handler om sommeren 1969, altså lenge før jeg ble født. Om Tarjei Vesaas som sitter på verandaen sin og skriver dikt. Den er faktisk ganske vellykket, denne fortellingen også.

- Det betyr kanskje at boka er bedre enn du tror?

- Ja, sier Gaute Heivoll endelig.

- Den er kanskje det.

Gaute Heivolls debutbok, «Liten dansende gutt», ligger i bokhandelen fra førstkommende mandag.

HVA FÅR EN LITEN GUTT TIL PLUTSELIG Å BEGYNNE Å DANSE? Dette og beslektede spørsmål sysselsatte Gaute Heivolls (24) hode i fjor sommer. Nå har tankene materialisert seg. På mandag ligger debutboka «Liten dansende gutt» i butikkene.