Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Liten springer vil bli stor konge

I påsken drar Magnus Carlsen (14) til Russland for å trene med verdens beste sjakktrenere. I dag kommer boka om ham, skrevet av trener Simen Agdestein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moskva-turen er første steg mot det som kan gjøre Lommedals-gutten til verdens beste sjakkspiller. Opplegget er anbefalt spesielt til Magnus av Garry Kasparov - verdens beste sjakkspiller i dag.

I FØRSTE OMGANG skal han være der i noen dager, og få et innblikk i den russiske sjakkskolen.

-  Jeg skal bli kjent med noen av trenerne, og gleder meg til å dra. Jeg vet ikke så mye om opplegget ennå, men det blir spennende, og jeg tror jeg kan ha stort utbytte av det. Samtidig er det spennende med en tur til Moskva, sier Magnus Carlsen.

Han er nettopp ferdig med avslutningen av det innledende spillet i den norske sjakkserien, og møter Dagbladet i kantina på Diakonhøgskolen.

Påsketuren til Moskva er starten på det som er planlagt som et treningssamarbeid med de beste russerne, og startskuddet for en mer profesjonell satsing. Ni år etter at han første gang begynte å spille sjakk, og seks år etter at han begynte å spille ordentlig som åtteåring.

-  Skal jeg bli verdens beste, må jeg jo satse. Det er et valg jeg har tatt, og jeg tror det vil bli mer seriøst med dette opplegget, sier Magnus.

DET KAN BETY mindre skole og mer sjakk for 14-åringen, som til vanlig går i 9. klasse på Mølladammen skole i Bærum.

Trener Simen Agdestein er glad for at Magnus har bestemt seg for å satse skikkelig.

Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer

-  Det er fint at han sier dette nå, det er en stor erkjennelse. Det har gått utrolig bra med ham hittil, selv om han ikke har satset spesielt proft. Men nå er han motivert for mer, og det virker som han har tatt et mentalt sprang.

-  Tror du han kan bli verdens beste?

-  Selvfølgelig har han muligheten til det. Men åra som kommer nå, er viktige for utviklingen hans.

Agdestein mener treningen satt i gang av Kasparov er en unik mulighet.

-  Det er svært uvanlig. Kasparov pleier aldri å hjelpe noen på denne måten. Det er tydelig at det er Magnus som er den hotte nå, sier han.

MAGNUS ER SÅ HOT at trener Agdestein nå har skrevet boka «Sjakkvidunder», med de avgjørende sjakkpartiene i Magnus\' liv, og historiene fra veien hans til å bli verdens yngste stormester. Boka er å finne i norske bokhandler i dag, og Agdestein synes ikke det er merkelig å gi ut ei bok om en 14-åring.

-  Det vil ikke bli en føljetong med mange nye Magnus-bøker, at han ble verdens yngste stormester er den viktigste og mest spesielle historien. Det er ikke en biografi, det er ei sjakkbok, og kan aldri bli noen bestselger som «Sofies verden». Men den har solgt over 3500 eksemplarer i Tyskland allerede, og det er veldig bra for ei sjakkbok, mener treneren.

Magnus selv synes læremesteren godt kunne ventet litt med å gi ut boka.-  Det er greit nok at den kommer nå. Men jeg kunne godt ha vært foruten. Han kunne kanskje ha ventet i ti år, sier Magnus og smiler.

HVIS EN IKKE kan så mye om sjakk, er det mulig å hoppe over alle sjakkpartiene i boka, og heller lese om hva Magnus har opplevd hittil i sitt intense liv. For eksempel om turene til Kreta, Dubai, Moskva, Praha og Salzburg, eller da familien dro på sjakkturneringer verden rundt i et helt år.

-  Jeg vet ikke hvor mange forskjellige steder vi bodde det året. Men jeg fikk sett mange fine steder, som jeg aldri ville fått se uten sjakken.

-  Du er nesten sjakkproff. Mange drømmer om å bli fotballproff når de er små. Hva drømte du om?

-  Jeg drømte nok om å bli fotballproff, jeg også. Jeg tror det hadde vært enklere enn å være sjakkproff, virker som det er litt mindre slit for pengene. Samtidig har de nok mer press fra media enn meg, sier Magnus.

Men Magnus har fått sin del medietrøkk også. Og blant annet sagt nei til «Først & sist», BBC, «Tabloid», «60 Minutes» og The New York Times.

-  Det nest verste som finnes er å få mye oppmerksomhet fra media. Det verste som finnes er å ikke få noe oppmerksomhet. Jeg prøver å stille opp iblant, men det er sjakken som driver meg, ikke penger eller berømmelse, sier Magnus.

Norge er et svært lite sjakkland, og Simen Agdestein har ofte hatt problemer med å forklare hvor god Magnus faktisk er. En vanlig misforståelse er at det finnes minst 20 små gutter i Russland som er minst like gode som Magnus.

-  Det finnes bare én Magnus. Han rager høyere enn alle de andre, han er den største av de unge talentene. Dessuten er noen av de andre unggutta små broilere, som trener sju timer hver dag med proffe trenere. Magnus leker mer, og er et mye større naturlig talent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!