Liten storm i Sameland

Før var det synd og skam å være sjøsame. Nå er det trendy. Det har Lene Hansen og Riddu Riddu-festivalen sørget for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MANNDALEN (Dagbladet): -  Vet du hva Riddu Riddu egentlig betyr, på norsk?

-  Nei?

-  Storm. Riddu betyr liten storm. Vi hadde en plan med det navnet, for vi ønsket å starte en kraftfull bevegelse, sier festivalsjef Lene Hansen (33).

Og vi må gi henne rett: Den årlige, sjøsamiske kulturfestivalen startet som en grillfest med et par musikkinnslag. Nå er den blant landets viktigste kulturarrangementer.

I fjor sendte The Guardian, BBC og Frankfurter Allgemeine reportere til Manndalen i Kåfjord kommune. Riddu Riddu har et navn langt utenfor Norges grenser, men kanskje ikke i Oslo.

MARI BOINE HAR

opptrådt fem ganger i Manndalen, og er tilbake i år. Verdensartisten sier det slik:

-  Gjennom Riddu Riddu får samene styrket sin identitet. Ved å vise fram kraften og fargene som bor i oss, åpner den også øynene på ikke-samer. Jeg har gjort det samme med min musikk. Det å være annerledes enn den europeiske «mainstream» er Riddus styrke. Jeg er forelsket i festivalen.

Festivalsjef Lene Hansen, som har vært med fra starten og i dag inviterer til den 14. Riddu-festen, er ubeskjeden nok til å mene at den hederlige omtalen er fortjent:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer