GRAND SKANDALE: Det store bildet av «Christiania-bohemen» malt av Per Krohg i 1928 er å finne på Grand Café som kan bli stengt til høsten, men vi tror det ordner seg.
GRAND SKANDALE: Det store bildet av «Christiania-bohemen» malt av Per Krohg i 1928 er å finne på Grand Café som kan bli stengt til høsten, men vi tror det ordner seg.Vis mer

Litt absint på Grand

Grand Café stenges etter 141 år. Et godt pr-tricks ?

Kommentar

Bohêmens første bud må vi igjen ty til, vi som i en patetisk periode forleste oss på bohemske skrifter. Og, som i 1978 lot oss lede inn i fristelsene via Ketil Bjørnstads storverk, «Leve Patagonia», der vi forelsket oss i Oda og Bokken Lasson, heiet på Jappe Nilssen, ble nektet servering av Kelner Hans og ville dra til det forjettede Ildlandet sammen med Nils Johan Schjander fra Kristianias bohemkrets der bud 1 er som følger: Du skal skrive dit eget liv.

I januar 1985 ble det gjort et forsøk på dette; på Grand Cafè.

To av oss hadde vunnet et uanstendig stort beløp, utbetalt av Norsk Tipping. Turen fra Eidsvoll gikk med tog. Deretter innkjøp av nye klær, vinyl og bøker og så lunsj, bayer, portvin, sigaretter, middag, (tips) og vin inntatt i klassiske omgivelser. Hikk, det kostet den hvite skjorta med diverse flekker på, men verdt hver eneste krone før det dagen etter var samme ritual. Vel, vi skreiv nok ut flere sjekker enn akkurat vårt liv de dagene.

Nå er det grunn til å skrive noen ord om kafeen igjen ettersom den i mange år har slitt med en skrikende bunnlinje. De nåværende driverne sier det blir stopp 1. september ettersom det årlig tapes store summer .

Fabian Stang sier at slik er det at noe blir borte. For en supégjøk. Men, vi bortskjemte ring 3-nordmenn kan hyle mot vedtaket, men vi i skravleklassen kan også skylde oss selv. Vi vil jo at alt skal være billig og tyr til hurtigmat og taxfree så fort det lar seg gjøre. Vi vil gjerne ha lokale fiskebutikker og lokale slaktere, men reiser til Sverige - uansett kronekurs. Så vi kan hytte med de verbale og hule nevene så mye vi vil, når bordene er tomme hjelper det lite å henvende seg til Ibsen og hevde at Grand, du lyver.

Men, også de som har forsøkt å holde liv i serveringsstedet må ta sin store bit med ansvar: De har ikke vært dyktige nok. Gladjazzbrunsj på søndager er litt glutenallergi i for mye dur.

Derfor må byen kanskje atter en gang sette vår lit til han som kom til Norge som 17-åring fra Tyrkia og som sørger for at hovedstadens tidløse kvalitet og sjarm holdes i hevd, Nevzat Arikan.

Mannen som nylig nesten har slitt livet av seg med å restaurere Nedre Foss gård, og som har sørget for delikat liv på gamle «Lompa», og som ellers har ni andre restauranter i Oslo og som kjenner godt til investor Christian Ringnes (som nå er inne i Grand), men Arikan må få kollektiv hjelp.

Kom igjen Jan Vardøen, Petter og Gunhild Stordalen - med egen Eat Forum-frysedisk - rockekokker & drømmere og vi lover å skrive vårt feite liv på Grand igjen - også etter julelunsjen. Absint til folket. Eller kanskje Grand blir verdens stiligste burgersjappe? Vel, byantikvaren skal skrive sitt liv før eventuelt McGrand + Karl Johan = sant.