Litt av et alternativ

Det pågår som kjent for tida et fotballstevne i Belgia, og prisen for pussigste motprogrammering gikk i går uten konkurranse til NRK2: Parallelt med at England spiller i EM, setter de opp filmversjonen av Nick Hornbys «Tribunefeber».

Hvem er målgruppa da? Menn med videospiller? Tribunefeber er som kjent en strålende roman, og en brukbar film, om en manns hjelpeløse og totale opptatthet av fotball - og hvordan den kjærligheten kan stå i veien for den lille kjærligheten - altså den mellom mann og kvinne, med blomster og bier og sånn - i stedet for shorts og knotter.

Den synes NRK2 er passende å sette opp mens England spiller EM-kamp. Egentlig burde noen ringe Nick Hornby for en kommentar, men det er fascinerende å prøve å gjette hva NRK2 har tenkt. Kanskje har de tenkt seg at det første kvinner med høyere fotballterskel ville gjøre etter å ha forlatt mannen hjelpeløst siklende foran skjermen, var å sette seg ned i kjellerstua og se en film om nok en håpløs fotballfan? Eller at den samme kvinnen kanskje ville ha lyst til å se «Tribunefeber» i et forsøk på å forstå potegullspiser'n foran storskjermen? Kanskje de tenkte at det var vel en film som kunne lokket gutta vekk fra EM? Eller syntes de bare det var et morsomt påfunn? Mest sannsynlig. Det må være deilig å slippe å tenke på rating.

TV3 motprogrammerer mot EM på vanligere vis - og kjører fotballfri sone som forsvar mens NRK og TV2 hanker inn seerne. Med tanke på at det er fordi TV3 har brukt alle fotballpengene sine på å kjøpe Champions League til kanalen, må det sies å være å spille på to hester. Men med de rette filmene fungerer det nok.

Ellers er det en grunnleggende forskjell mellom klubbfotball og landslag. Den dreier seg ikke om kommersialisme versus patriotisme, men om hvor pengene havner.

TV-kanalene betaler store penger for å overføre klubbfotball - og de pengene går i høy grad til spillerne i form av høye lønninger og prosenter av overgangssummer. Fjernsynet betaler nesten enda mer for landskamper - men der får fotballspilleren langt, langt mindre. Landslag er det Fotballforbundet som tjener penger på. Selv med gode bonuser må høyt gasjerte fotballproffer se på landslagsfotball som veldedighetsarbeid - og da er det et spørsmål hvor lenge spillerne ser seg interessert i å fortsette. I USA er den profesjonelle lagsporten langt større enn landskamper på fjernsynsratingene - snart vil det bli slik her også. Så nyt EM mens du har det.

andreas.wiese@dagbladet.no