Litt Claus

Claus Wiese har vært litt sånn konge av fredag, han. Ikke nok med at seertallene har vært skyhøye, han har liksom hatt de riktige seerne også. Konseptet «Wiese» har vært litt sånn urbant, kan man si. Slentrende, liksom. Claus har hengt rundt i studio og slått av prater med kjente og kjære fra politikk og underholdning. Stjernejournalisten (eks-Dagbladet, må vite) har vært så trygg på tv at han til og med har spilt litt sånn kurvball mens han intervjuet folk. Eller sittet lett henslengt og kosepratet foran 700000 seere i en studio-dressert 2CV. Ja, vi elsket Claus Wiese. Den tørrvittige, intelligente, urbane mannen med det unnvikende smilet og de underfundige spørsmålene. Som fikk alle gjestene, fra Cher til Andreas Aarflot, til å henfalle i den samme befriende fredagspulsen , som NRK så stolt kalte det. Stilen - «litt kul, småsleivete og laid-back», som Dagbladets anmelder begeistret skrev hjem om - innbød til det.

Det var tv'n sin det; tv å slenge i sofaen til. Mens du ble holdt oppdatert på en underholdende måte. Overlegent.

Juritzen II

Men hva skjer med vår mann?

For å si det med Cille Biermann, en av gårsdagens mer årvåkne Bumerang-gjester: Nå likner du litt på han der Arve Juritzen. Sant nok. Som den observante leser med televisjonen intakt har fått med seg for lengst: Claus Wiese har blitt quiz-show-vert. Derav tusenkroners-spørsmålet: Hvorfor i all verden?

«Bumerang» er ikke engang et spesielt godt spørreprogram. Wiese er langt fra glamorøs og mangler den opplagte utstrålingen og selvironien hos de beste gutta i denne klassen (ja, det er faktisk få jenter). Hvorfor programlederen alle berømmet for de sterke personintervjuene har valgt å la seg detronisere til det urbane Norges svar på Rune Larsen, er en ørliten gåte.

Fare på ferde

Kanskje ble han så laid-back at han ikke orket mer. Og som snarvei over plena for en programleder med høy bumerang-effekt og lite på hjertet, er konseptet greit. Denne gangen er det ikke Wiese som bærer showet. Det blir båret av vårt felles kulturskattekammer i kjelleren på Marienlyst. Hvilket det alltid er en fornøyelse å mimre til. Dessuten har den musikkinteresserte quiz-show-verten skippet hele talentiaden og satt sammen et hus-orkester som nesten kunne stått for underholdningen alene. Men her truer lettvinthetens farer. For i motsetning til bumerangen, som alltid kommer tilbake - Claus dro forbi.