Litt corny og pompøs

Et terningkast seks til vår gode konge, som ville fortjent langt mer motstand enn han får av en lett pompøs Stanghelle.

HUMORISTEN: Det dannes et bilde av kong Harald som en humorist med mye selvironi. Foto: Dronning Sonja
HUMORISTEN: Det dannes et bilde av kong Harald som en humorist med mye selvironi. Foto: Dronning Sonja Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En ting forbauser meg. Selv om kongehuset moderniserer seg, synes kongeboksjangeren å stå på stedet hvil. Der brukes et språk og en stil som til forveksling likner Norsk Ukeblad på sekstitallet. Det gjelder også Harald Stanghelles «Kongen forteller». Her får vi eksempelvis vite at «det unge kongsemne syntes det var stas å leke cowboy». Og om Sonja og Harald at «de to unge hadde møttes hos felles venner på Oslo vest. Samtalen gikk lett og hender fant hverandre».

Like gammelmodig og corny er Stanghelles mange pompøse beskrivelser av kongen. Som da han skildrer kongens møte med folket under sine reiser land og strand rundt (som det heter): «Det er som om kongen har lagt øret mot bakken og lyttet, når ingen så ham. Kongen er seg bevisst stemningen i det lokal­ samfunn han besøker. Derfor signaliserer han også̊ kunnskap om de vanskeligheter som oppleves. Ikke mollstemt. Han legger inn håpet om noe bedre. Det er en kongelig særrett for en som har de lange linjenes blikk, der man vet at etter selv den lengste vinter kommer det en etterlengtet vår.»

Mulig for frekk

Det mest forstemmende er at denne avdankede hoffreporterstilen står i skrikende kontrast til kongens egen beskrivelse av seg selv. Der dannes et bilde av en humorist med mye selvironi. En konge som leende sier om sin Oxford-utdannelse at «det påstås at jeg studerte statsvitenskap», og at han er redd folk som ikke har humor. En konge som nå angrer på at han kalte Sonja et troll, og mener han kanskje var for frekk da han ironisk ønsket presidentparet Clinton velkommen til Det hvite hus, da de kom tjue minutter for seint til et møte med kongeparet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer