Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP 2018

Litt Eurovision-realisme skader ikke i MGP-tåka

Alexander Rybak faller på oddsen.

FALLER: Alexander Rybak smiler. Han er som forventet gått videre til MGP-finalen lørdag, men har falt fire-fem plasser på oddsen. Foto: NTB Scanpix
FALLER: Alexander Rybak smiler. Han er som forventet gått videre til MGP-finalen lørdag, men har falt fire-fem plasser på oddsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTAR: Alexander Rybak er videre. Ingen overraskelse, det motsatte ville vært MGP-katastrofe. Den andre semifinalen var kjedeligere enn den første, og det skulle egentlig ikke mye til for å gå videre. De to semifinalene, den tirsdag og den torsdag, er egentlig bare kjedelige vorspiel, en fest du ikke trenger å være på, men bare få referat fra.

Disse gikk videre: Serbia, Moldova, Ungarn, Ukraina, Sverige, Australia, Norge, Danmark, Slovenia og Nederland. At Danmark kvalifiserte seg til finalen var noe uventet, men gledelig. Nå er nesten hele Norden med, bortsett fra Island. At et kompromissløst metalband, ungarske AWS, gikk videre, gleder et rockehjerte.

Et blikk på oddsen er som en kald, sval dusj - deilig, synes jeg. Den kan sikkert fortone seg som iskald og avrivende for Rybak og NRK-delegasjonen, som går for seier, og som har følt seg ovenpå noen dager med fast annenplass. Rybak faller flere trinn ned, og i skrivende stund er han på en femteplass, foran Sverige, og bak Litauen, Frankrike, Israel og Kypros.

Ta oddsen med en klype salt. Rybak kan vinne, og skulle det skje, vil han bli virkelig legendarisk. Bare irske Johnny Logan har vunnet to ganger tidligere, og lever i dag fremdeles på sine tidligere bragder. Det er klart NRK ønsker det, selv om det vil koste lisenskroner i minst 100 million kroner-klassen. Det vil bli en stjerne til rikskringkastingen, riktig nok en svært dyr en.

Ungarn og Georgia plasserte seg diametralt på Euro-aksen, med henholdsvis melodisk metal og vokalbasert høystemt etnojazz. Et sted midt imellom, blant sursang fra Polen hjelpeløst robotinnslag fra San Marino, kom Sverige som kveldens store lyspunkt:

Den velskrudde svenske poplåta «Dance You Off» satt akkurat der den skulle i mellomøret. Dette her, velskrudd og troverdig pophåndverk, kan broderfolket til fingerspissene. Med femisang og ditto Justin Timberlake kan Benjamin Ingrosso danse seg til topplassering lørdag.

«All Aboard» er slagordet til årets Melodi Grand Prix 2018. Inkluderingen er sjelden feil, og i denne barnehagen får alle som vil slippe til, nærmest. På godt og vondt, mest vondt. Alle om bord er ikke ulikt Arbeiderpartiets salgsplakat «Alle skal med». Men alle kommer ikke med, det er aldri plass til alle, verken i AP eller i MGP.

ANDRE SEMIFINALE: Norge er storfavoritter i forkant av kveldens semifinale. I Dagbladets Eurovision-studio har vi med oss kulturjournalist og anmelder Anders Grønneberg, og vaktsjef og Eurovision-entusiast Jan Thomas Holmlund. Hvem er kveldens favoritter, og hvem er Rybaks sterkeste motstandere? Og hvorfor er Sverige så gode i denne konkurransen? O... Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media