Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Litt for full koffert

Lesverdig og engasjerende bok om litt for mange land samtidig.

BOK: Tomm Kristiansens siste bok er et ambisiøst prosjekt. På snaue 300 sider er NRK-journalisten på «en pilegrimsreise, en heisatur og en informasjonsekspedisjon» i Jemen, Østen og Afrika. Bare Jemens historie strekker seg minst 3000 år tilbake i tid, og Kristiansens pilegrimsreise pågår over halvannet kontinent i et av verdens mest befolkede områder. Da blir resultatet nødvendigvis stykkevis og delt. Men boka engasjerer.

«Langs myrraveien» er ei bok skrevet av en journalist som er kommet hjem med kofferten full av opplevelser fra fjerne strøk.

Den polske journalisten og forfatteren Ryzhard Kapuzinscki er en mester i sjangeren, med sine bøker fra Angola, Etiopia og andre deler av Afrika. Tomm Kristiansen er ikke verst, han heller. Den erfarne utenriksjournalisten vet å fortelle den gode historien. Med nysgjerrige øyne og god penn fører han leserne nært på stedene og folkene han besøker, om det så er i Jemen, Bangladesh eller i bushen i Zimbabwe. Gjennom Kristiansens historier blir Afrika mer enn sultende biafrabarn, tørke og aidskatastrofer. Et land som Jemen framstår som mer enn et arnested for al-Qaida.

I boka møter vi også nordmannen og ekspolitikeren Arne Fjørtoft. Han lever sitt liv i «paradiset» på Sri Lanka og vanker blant fredsprisvinnere, analfabeter og Kinas rikeste kvinne. Like bak Fjørtoft lusker en Norad-ansatt. Han har i oppgave å finne ut om Fjørtoft skriver regnskap slik likningsmyndighetene ønsker. Leseren får fragmenter fra Fjørtofts virke i boka, men skulle gjerne forstått mer av den kontroversielle bistandsmannen.

«Langs myrraveien» foregår på flere plan. Den kan brukes som en kjapp innføring i historien til land som Bangladesh, Nepal, Jemen, Sør-Afrika og de andre landene Kristiansen er innom i løpet av boka. Den inneholder også en rekke overraskende betraktninger og historier som får leseren til å humre. Som da Afrika-elskeren Kristiansen sjøl oppfører seg som «den hvite mann» på sitt absolutt verste: Uten noen som helst grunn overhøvler forfatteren en svart tjenestemann i Mphoshi.

Med varme, tristhet og medfølelse forteller Kristiansen også om tragediene han opplever på nært hold. Hvorfor dekker ikke nyhetsbyråer eller tv-kanaler disse katastrofene, som har så store konsekvenser for så mange mennesker? lurer Kristiansen. Men nettopp ved sjøl å suse av gårde i full fart i boka, risikerer forfatteren akkurat det samme: Så fort leseren har begynt å få opp interessen for elendighetene i Bangladesh, sitter Kristiansen ved en elvebredd i Katmandu.

«Langs myrraveien» er en engasjerende og leseverdig bok om litt for mange land på en gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling