Litt for homo

Akkurat da du trodde at Hollywood hadde lagt homofobien bak seg, kommer finanskrisen.

PRESSEKONFERANSE: Hovedrollene Jim Carrey (til venstre) og Ewan MacGregor. EPA/GEORGE FRE
PRESSEKONFERANSE: Hovedrollene Jim Carrey (til venstre) og Ewan MacGregor. EPA/GEORGE FRE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny Jim Carrey-komedie burde være en sikker investering. Riktignok har stjernens siste filmer ikke vært like vanvittig salgbare som de en gang var, men de nesten hundre millioner dollar hans forrige film «Yes Man» spilte inn er ikke å forakte. I hvert fall ikke i dårlige tider som nå. Men Carreys neste komedie ser ut til å møte en langt, langt dystrere skjebne. Den kan komme til å gå rett på dvd i USA.

Det har seg nemlig slik at sexscenene i filmen etter sigende er så eksplisitte at de har både overrasket og sjokkert bransjefolk i Hollywood. Det dreier seg ikke om porno, det vises langt mer direkte og utilslørte elskovsscener på tv flere ganger i uka. Men det er en liten forskjell, Jim Carreys siste film handler om to homofile menn.
To lykkelige homofile menn.

«I Love You Phillip Morris» forteller om Steven Russell, en gift politimann fra Texas, som i godt voksen alder skjønner at han har kjørt i feil fil hele livet. Men hans nye liv som partygutt i Miami koster minst like mye som det smaker, og snart har den nyutsprungne homsen skåret ut fra den smale sti, lurt et par kredittkortselskaper og ender i fengsel. Her forelsker han seg hodestups i medfangen Phillip Morris (Ewan McGregor), og når Morris slipper ut, rømmer Russell etter. Han blir tatt og rømmer igjen. Og igjen. Og igjen. Høres ut som typisk Jim Carrey-slapstick, men historien er utrolig nok basert på virkelige hendelser.

Det mest utrolige er likevel at amerikanske distributører er så redde for å satse penger for å få filmen på kino. Herregud, både «Brokeback Mountain» og «Milk», som begge er filmer om uttalt homofile menn, spilte inn pene summer. Oscar-nominasjoner og —priser fikk de også. Så hva er det som er så farlig nå da?

Scott Stiffler, forfatteren bak «Why Hollywood Avoid Gay Movies» uttalte nylig at filmer om homofile menn er og blir for spesielt interesserte. Han mener gjennomsnittspublikummet ikke har lyst til å se en romantisk komedie med to menn som har seg, med mindre det er ment som en vits. Han har antakelig et poeng. Den homofobe og smakløse Adam Sandler-komedien «I Now Pronounce you Chuck and Larry» (2007), der to streite menn poserer som par for å lure trygdepenger fra staten, spilte inn 120 millioner dollar i USA. Hvis en går tilbake i filmhistorien, er det langt mellom homofile hovedpersoner som får lov å leve lykkelig helt fram til rulleteksten. Homofile par som går framtida lyst i møte etter The End er enda sjeldnere.

Lewis Tice, markedssjef for distributøren TLS Releasing har et mer rasjonelt syn på saken. Han uttalte nylig til Times online at det til sjuende og sist handler om penger. Som alltid. «Når det dreier seg om mainstream Hollywood, ønsker man så stort publikum som overhodet mulig». I dag er det viktigere enn noen gang. Så hvis homokampen i Hollywood synes å ha gått i stå er det en ting å gjøre: Skylde på finanskrisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer