Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Litt for kjapp svenske?

Årets titler i barneboksuksessen om Lasse og Maja er ikke blant de beste i serien.

POPULÆRE: Martin Widmarks bøker om Lasse og Maja er enkle - men ikke alltid like geniale - detektivfortellinger for barn. Foto: CAROLINE ANDERSSON
POPULÆRE: Martin Widmarks bøker om Lasse og Maja er enkle - men ikke alltid like geniale - detektivfortellinger for barn. Foto: CAROLINE ANDERSSON Vis mer

ANMELDELSE: Detektivhistorier for barn har lange tradisjoner. En av de siste årenes største suksesser er «LasseMajas Detektivbyrå,» skrevet av svenske Martin Widmark.

Siden oppstarten i 2003 er det kommet nesten tjue bøker. To nye titler er ute nå og leseren får det hun forventer: En trivelig, men ikke spesielt original historie om to driftige detektiver.

Fast formel
Bøkene følger en fast formel:

De innledes med kart over åstedet, som er Valleby og omegn. Så følger et bildegalleri over de involverte - Lasse, Maja, politimesteren og de mistenkte. Ofte er det tre mulige gjerningsmenn bak udåden, som stort sett er tyveri. Avslutningsvis oppsummeres saken, i kjent Agatha Christie-stil.

I årets «Sykehusmysteriet» forsvinner smykkene til pasientene på sykehuset. Politimesteren er i villrede, han finner verken smykkene eller tyven. Det eneste han vet er at tyveriene bare rammer de gipsede pasientene. Hvor kan smykkene være gjemt, tro? Lasse og Maja spaner, tjuvlytter og leter etter motivet for å løse saken.  

Tamt plot
Historien er lett å gjette, så spenningen er ikke stor.

image: Litt for kjapp svenske?

Språket er her, som i alle bøkene, strippet, enkelt, konkret. Widmark, som er utdannet lærer, vet hvordan han skal få med seg de minst trente leserne. Problemet er at det er lite for barna å strekke seg etter.      

Også formellojaliteten begrenser i noen grad serien. I «Campingmysteriet» introduseres riktignok noen variasjoner: Her drar Lasse og Maja på camping. Som før forsvinner ting, og tre aktører peker seg ut som mistenkte. Men denne gangen er det ikke bare én forbryter, og motivet er mer sammensatt.

Likevel er ikke «Campingmysteriet» et høydepunkt i serien. En del av forklaringen er Politimesterens fravær i denne boka. Samspillet mellom ungene og den godslige embetsmannen gir serien en sårt tiltrengt dynamikk, som «Campingmysteriet,» mangler.

Tidligere utgivelser, som «Kirkemysteriet» og «Galoppmysteriet,» har mer vellykkete plot.            

Godt konsept
Så hva skyldes seriens suksess? Widmark skaper oversiktlige puslespillmysterier som foregår i ulike, ofte lukkede, miljøer - som sykehus, bibliotek, kirke. Det fenger. Åstedet og mysteriet står i sentrum. Kompliserende faktorer som persontegning og språklige nyanser gjør det ikke.            

image: Litt for kjapp svenske?

Bøkenes tilgjengelighet økes ytterligere ved de mange illustrasjonene.

Helena Willis tegninger med store ansikter vendt mot leseren, fungerer fint. Med sin hakkete strek og uskjønne innslag av hengekjaker, hoppbakkeneser og hårete lemmer, er de en fruktbar kontrast til Widmarks koselige kardemommeunivers.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media