Litt for lytefri hovedperson

I en vakker kjærlighetsberetning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Det er et underlig misforhold mellom «Thunder Road»s hippe baksidetekst — som lover pupper og fristil-jakker og Bruce-faens-Springsteen — og bokas tidvis vesaaske alvor med en jeg-person som betegnende nok heter Mattis.

Riktignok likner mye av boka til forveksling samtidens mange oppvekstskildringer fra Bygde-Norge. Om fremmelige jenter og kåte tenåringsgutter som leser pornoblad og skryter på seg at de har «gjort det». Om sprengkåte Nøkken, som jentene avskyr. Og om Mattis' vennskap med Stein-Kåre som settes på prøve da Stein-Kåre avslører at Mattis' store kjærlighet, Åsne, ligger med hele bygda.

Denne boka har noe mer: Et gammeldags alvor vist gjennom de nydelige naturskildringene og det sterke forholdet mellom Mattis og bestefar. Bestefar ofret seg for kjærligheten til bestemoren. En romantisk idealisering som skal vise seg å stå i skrikende kontrast til virkeligheten. Slik også Mattis blir en kjærlighetens ridder overfor den spaltede Åsne. I en kjærlighetsroman og kanskje også en kunstnerroman som med fordel kunne latt hovedpersonen være litt mindre lytefri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer