Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Litt rar debut

Språklig lekker, men tematisk karrig fra havgapet.

BOK: «(Syster mi) bur i Oslo. Eg bur i Oslo. Han bur også i Oslo. Alle bur i Oslo no for tida.» Gjennom denne barnlig-litterære gjentakelsen, settes både stil og tematikk i Laura Djupviks debut. Hun tilhører den generasjon forfattere som kommer seg vekk fra storbyfylla og de skravlete studentkollektivene, og tilbake til hjembygda og den norske natur. I dette tilfelle en øy ute i havgapet, der vi møter den langryggete og sosialt keitete Dagny.

Lekkert

Dagny har tatt med kjæresten til barndomshjemmet for å gjøre klart til jula. Moren og faren er døde, og gjennom samtale med kjæresten (som viser seg ikke å eksistere) gjenerindrer hun oppveksten: De tre Elsa Beskow-aktige tantene, den fjerne musikerfaren som endte som organist, den alltid lesende moren som jobbet på fabrikk for å holde liv i familien. Og endelig; den vakre og sosialt begavede søsteren som nå går på teaterskolen.

Så mye mer består ikke denne språklig lekre, men tematisk karrige og ikke helt vellykkede debuten av. Annet enn en rekke megetsigende antydninger. Antydninger om farens mulige ulykkelighet, og hans død som kommenteres med ett «Vi saknar han ikkje, eigentlig». Hvorfor får vi ikke vite. Annet enn at han «ikkje er på lag».

Naivt

Dette er svakheten ved denne boka. Djupvik legger føringer og lager historier, men går aldri ordentlig inn på dem. De blir bare naive litterære antydninger der alt er litt «rart». Som at moren går igjen fordi det er så ensomt å være død. Her griper forfatteren til det litterært velformulerte og eksistensielt opplagte, men det blir ikke noe mer enn det.

Det er synd, for Djupvik er svært god når hun formulerer ferdige historier og episoder. Som da Dagny treffer en litt «Harry» fisker og lar seg forføre av ham; håpløsheten i situasjonen, Dagnys taushet, mannens mange klisjeer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media