- Litt sånn nydusja gjeng fra kristen folkehøyskole

Musikkeksperter mener at Idol sliter med et kristenimage.

-  Det har blitt en flinkiskonkurranse for kristen-ungdom som synger kjedelige ballader. Det er ingen som tør å trå til lenger, dommerne krangler og det er litt krisestemning. Snakkisen på gata er at folk bare ser Idol på grunn av Tor Milde. Han er den eneste som leverer. Men det blir helt feil at man skal se Idol for å følge dommerne istedenfor deltakerne, sier den tidligere Idol-dommeren Thomas Strzelecki.

P3s musikksjef Håkon Moslet følger ikke noe særlig med på Idol i år, fordi han ikke har blitt særlig engasjert av årets deltakere. Som Strzelecki mister han også litt tenning av at over halvparten av finalistene er personlig kristne. Blant dem Ørjan Hatelvik, Anders Mjaaland, Aleksander Denstad With, Vivian Sørmeland, Siri Helene Erland, utstemte Audun Rensel og Iselin Andresen som trakk seg i går.

Tegneserie

-  Det er ikke noen profiler blant artistene i år. Jeg tror det er grunnen til at det er litt færre seere. Artistene er litt sånn «nydusja gjeng fra kristen folkehøyskole». Konkurransen mangler personligheter, som Jorun og «Ali», mener han.

Årets «Idol»-konkurranse har fått 850 000 færre telefon- og SMS-stemmer enn fjorårets. Også seertallene har gått ned, skrev VG i starten av denne uka. Forrige fredags direktesending av Idol ble sett av 612000 seere, 163000 færre enn på samme tidspunkt i fjor.

Ting kan altså tyde på at Idol-interessen har nådd et metningspunkt i Norge.

Absolutt Underholdning-musikkanmelder og redaktør i FaroJournalen, Asbjørn Slettemark, har ikke noe imot at deltakerne er kristne, men mener de stort sett er veldig lite engasjerende.

-  Bare et fåtall er i stand til å synge ett og et halvt minutt av en sang reint. Det er et dårlig utgangspunkt. Sånn har det også vært tidligere, men da har man hatt personligheter og karakterer, sier han og henter fram en kledelig metafor:

 FOR STRIGLET:  Vivian Sørmeland, Ørjan Hatelvik, Aleksander Denstad With og Siri Helene Erland kommer alle fra et kristent musikkmiljø. Foto: Scanpix
FOR STRIGLET: Vivian Sørmeland, Ørjan Hatelvik, Aleksander Denstad With og Siri Helene Erland kommer alle fra et kristent musikkmiljø. Foto: Scanpix Vis mer

-  Idol er som en tegneserie. Når karakterene er blasse svart/hvitt-figurer blir det fort kjedelig å se på. Idol må være glorete og i neon-farger, mener musikkeksperten.

Konfliktbasert

Tidligere Idol-dommer, musikkprodusent David Eriksen, føler seg ikke helt objektiv på grunn av at han jobbet tett med Idol-finalistene i fjor.

-  Jeg liker ikke å si for mye om dette, men det er litt få som skiller seg ut. Vi var et klokkeklart og

enstemmig dommerpanel i fjor. I år er panelet mer konfliktbasert. Kanskje det er grunnen. Eller kanskje bare konseptet burde tatt seg ett års pause, sier han. Idol-nestor Jan Fredrik Karlsen har nesten ikke sett programmet i år.

-  Jeg har bare zappet innom ti minutter og vil ikke mene noe om dette, sier manageren til Kurt Nilsen og Alejandro Fuentes.

-  Bare ti minutter? Betyr det at du allerede har bestemt deg for ikke å signere kontrakt med noen av årets artister?

-  Nei, det kan jeg ikke svare på nå, ler Karlsen.

TV2s informasjonssjef Jørund Unneland mener at det ikke er noe i veien med deltakerne.

-  Jeg oppfatter det som vi har gode deltakere i år. De står ikke noe tilbake for tidligere sesonger.

-  Sliter dere med et tensing-image?

-  Kanskje blant noen av de såkalte musikkekspertene i Oslos sentrumkjerne, sier Unneland.

MILDE-FAN: Thomas Strzelecki mener Tor Milde leverer
SAVNER ALI: Håkon Moslet savner personligheter.
SER IKKE: Tidligere Idol-nestor Jan Fredrik Karlsen.