USYMPATISK: Unni Lindell liker ikke forslaget til Fosse.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
USYMPATISK: Unni Lindell liker ikke forslaget til Fosse. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Litt snørrhovent

Forfatterkollegaer reagerer på Jon Fosses utspill.

(Dagbladet): Jon Fosse vil ha krim og «dameromaner» ut av innkjøpsordningen. Det har fått flere av hans forfatterkolleger til å reagere.

- Jeg synes det blir litt snørrhovent, sier krimforfatter Unni Lindell
Lindells krimromaner er blant de mest solgte bøkene i Norge. Hun mener det er helt umulig å gjennomføre det Fosse foreslår.

- Hvem skal sitte å vurdere hva som er seriøs litteratur og hva som er underholdningslitteratur, spør Lindell. Både Kerstin Ekmans «Händelser vid vatten» og Sofi Oksanens «Utrensking» er krimbøker som har fått Nordisk råds litteraturpris. Så jeg spør igjen: Hvem skal sitte å bestemme dette?, sier hun.

- Usympatisk Lindell blir ikke personlig fornærmet av utspillet til Fosse, men reagerer på vegne av leserne.

- Jeg synes utspillet til Fosse er usympatisk, og vitner om en litt ovenfra og ned holdning overfor leserne. Han beveger seg på en farlig vei med dette forslaget, sier Lindell.

Flere reagerer  To av Norges mestselgende forfattere, Herbjørg Wassmo og Jan Kjærstad, reagerer også på utspillet til Fosse. Begge tviler på om deres første bøker ville blitt utgitt om det ikke var for innkjøpsordningen.   
- Et farlig forslag - Det er livsfarlig å begynne å tukle med innkjøpsordningen. Det er det beste vi har i norsk litteratur, og hvis vi begynner å pirke borti hvilke sjangre som skal være en del av ordningen, så vil det bare blir krangling og hakking innad i litteraturfamilien, sier Jan Kjærstad.

FARLIG FORSLAG: Jan Kjærstad vil bevare innkjøpsordnnigen som den er.
FOTO: Kristin Svorte
FARLIG FORSLAG: Jan Kjærstad vil bevare innkjøpsordnnigen som den er. FOTO: Kristin Svorte Vis mer

Han ber regjeringen innstendig om å bla opp ti millioner for å verne det han mener er den viktigste støtteordningen i Kultur-Norge.

- Det regjeringen gjør kan sammenlignes med å senke Norges mest verdifulle oljeplattform. Innkjøpsordningen er en skjør økologisk sirkel, så kuttene vil ramme hard, sier Kjærstad.
  - Krim, en del av litteraturen Herbjørg Wassmo liker dårlig forslaget om å fjerne krim og «dameromaner» fra innkjøpsordninga. Hun sier at hennes debutroman «Huset med den blinde glassveranda», som senere ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris, neppe hadde blitt utgitt dersom ikke innkjøpsordningen hadde vært der.

- Å sette grupper opp mot hverandre mener jeg er veldig usunt, og kler dårlig det norske demokratiet, sier Wassmo.

REAGERER: Herbjørg Wassmo liker ikke at Fosse setter grupper opp mot hverandre.
FOTO: Jørn H. Moen / Dagbladet
REAGERER: Herbjørg Wassmo liker ikke at Fosse setter grupper opp mot hverandre. FOTO: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer