SLUTT: Harald Eia og Bård Tufte Johansen slutter i NRK og starter eget produksjonsselskap sammen med gamle kjente. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet
SLUTT: Harald Eia og Bård Tufte Johansen slutter i NRK og starter eget produksjonsselskap sammen med gamle kjente. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / DagbladetVis mer

- Litt som å flytte hjemmefra

Bård Tufte Johansen og Harald Eia forlater NRK.

|||- Det føles litt rart. Vi har jo hele livene våre her i NRK, så dette blir litt som å flytte hjemmefra, sier Bård Tufte Johansen til Dagbladet.

Han og humormakker Harald Eia forlater NRK for å starte sitt eget produksjons- selskap, skriver Se og Hør i dag.

Tufte Johansen bekrefter dette overfor Dagbladet, og understreker at det ikke ligger noen dramatikk i avgjørelsen.

- Vi har aldri vært fast ansatt i NRK, men hele tiden vært frilansere, og nå har vi sagt opp. Vi skal lage et nytt program for NRK til høsten, så for seerne blir det helt som før.

Pengene ikke avgjørende

I et portrettintervju med Dagbladet Magasinet nylig, fortalte Bård Tufte Johansen hvordan han og Eia aldri har gått etter pengene.

- Thomas Giertsen, han har alltid vært mye tøffere på det. Han sier sånt som «dere må spille korta deres riktig, hvis ikke kommer dere til å ende med å dra på en pub på Hamar når dere er  60 og gjøre «MidtNytt», fordi dere ikke har penger», sa han.

Selv om de nå følger eksempelet til Giertsen, som ifølge Finansavisen tjente over 15 millioner kr da han tidligere i år solgte aksemajoriteten i Feelgood Scene Film og TV, holder Tufte Johansen på at de ikke dropper NRK for å mangedoble lønnen.

- Hadde vi gått etter pengene, kunne vi solgt oss inn til andre kanaler. NRK er en bra plattform for å lage komedie, og vi sier opp en god avtale. Det er like stor sjanse for at vi nå går ned i lønn som opp.

Ny start med gammel kjenning

I stedet er det et ønske om forandring som gjør at humorduoen nå søker lykken på egen hånd, forklarer Tufte Johansen.

- Vi håper at forandringen gjør oss litt mer pressa og litt mer usikre, og at dette igjen trigger kreativitet som kan føre til bra tv.

I tillegg trekker han fram muligheten til å jobbe med Lars Hognestad som en viktig årsak til oppsigelsen.

Den tidligere administrerende direktøren for Rubicon TV har laget serier som «Åpen Post» og «Uti Vår Hage» med Tufte Johansen og Eia.

Nå blir han med dem i det nye selskapet - som skal hete Funkenhauser.

- Navn er ikke så viktige, men dette hørtes litt tysk ut, og det likte vi. Dessuten var .no-adressen ledig. I tillegg kan vi jo nå gi oss selv fancy titler, selv om jeg personlig ikke sikter så mye høyere enn verneombud.

- Hva kommer dere til å savne mest med NRK?

- Kollegaene. Det er mange hyggelig folk og et pulserende miljø i gangen her. Her sitter Jon Almås og hele «Nytt på nytt»-gjengen. «Skavlan»-folka holder til her. Det blir det skummelt å miste.